Ha úgy érzed, hogy a készülődés szele már megcsapott és ideje egy kis karácsonyi hangulatot csempészni a mindennapokba, akkor van számodra egy jó süti tippünk. Bár nem garantáljuk, hogy kitart az ünnepekig, de gyakorlásra és hangolódásra mindenképpen alkalmas. Dobd fel vele a karácsonyi terítéket vagy tedd díszdobozba és ajándékozd meg vele szeretteidet.
Mikre lesz szükséged?
(Nagyjából 30 db kekszet kapsz ezekkel a mennyiségekkel.)
Tésztához:
- 40 g fehér liszt
- 200 g darált mandula
- 100 g étcsokoládé
- 200 g cukor
- 2 tojásfehérje
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál fahéj (opcionális)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csipet só
Mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
Így készítsd:
Tészta:
- Keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat.
- A tojásfehérjét egy másik tálban egy csipet sóval verd kemény habbá elektromos habverővel.
- A száraz keverékbe forgasd bele a tojásfehérje habot és jól keverd el.
- A csokit törd fel kisebb darabokra és vízgőz fölött olvaszd meg. Ha kész, ezt és a vaníliát is add hozzá a keverékhez.
- A tésztát egy lisztezett deszkán nyújtsd ki úgy, hogy nagyjából 0,5 cm vastag legyen.
- Ezután kiszúró formákkal szaggass belőle különféle formákat.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd el a formákat úgy, hogy közöttük hagyj elég helyet a növekedéshez. Így hagyd 1-2 óráig pihenni.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on nagyjából 10 perc alatt kész is van. Érdemes figyelni, nehogy megégjenek!
Máz:
- Ha házilag készült mázat szeretnél használni, verd fel a tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá.
- Add hozzá a porcukrot és keverd el jól, hogy sűrű masszát kapj.
- Ezzel már kenheted is a kihűlt sütiket.
Tipp: használhatsz színes cukormázat és dekorcukrot is a mókásabb formákért!