A kicsit idősebbek biztosan emlékeznek erre a finom és laktató ételre, amit leginkább a sparhelten, más néven masinán sütött a nagymama. Érdemes felidézni az ízét!
Ez egy igaz magyar népi étel! Minden tájegységen ismerték, és gyakran készítették.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 ek olaj
- 2 tk só
A krumplit meghámozzuk, daraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, jó alaposan lecsöpögtetjük, s még melegen összetörjük.
Ha kihűlt, hozzáadunk a sót, a lisztet, az olajat. Puha tésztát gyúrunk belőle, s lisztes deszkára borítjuk. Rudat formázunk belőle és kb 1,5 ujjnyi darabokra felvágjuk.
Ezeket a korongokat kell kinyújtani – kb akkorára, mint egy palacsinta. Palacsinta sütőben sütjük, melyet minden lángos előtt átkenünk olajjal.
TIPP: a lángosokat fogyasztás előtt átkenhetjük olvasztott zsírral is!