A fonott kalács egy tradicionális húsvéti étel, amit mindenki másképp szeret: valaki mazsolásan, valaki pedig csak simán. Bár a boltokban bőven kaphatunk főleg ebben az időszakban, de a házi fonott kalácsnak még sincs párja!
Próbáld ki ezt a tökéletesített receptet, amivel egyszerűen nem tudsz hibázni, a tányér pedig hamar üresen marad majd utána.
Mi most a mazsolás változatot mutatjuk meg neked, de ha nem szereted a mazsolát, nyugodtan hagyd el belőle!
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt + 75 dkg
- 5 dkg élesztő
- tej
- 25 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- reszelt citromhéj
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg mandula, vagy mogyoró
Elkészítése:
Huszonöt deka lisztből öt deka élesztővel és kevés langyos tejjel kovászt -készítünk.
Hirdetés
Amikor megkelt, hozzáteszünk huszonöt deka vajat tíz deka cukrot, kevés sót, egy citrom reszelt héját, hetvenöt deka lisztet és annyi tejet, hogy a tészta ne legyen nagyon kemény.
Simára verjük, és még belekeverünk öt-tíz deka mazsolát és öt deka hámozott vagdalt mandulát vagy mogyorót.
A tésztát fél óráig pihentetjük.
Azután megfonjuk, és nem túlságosan forró sütőben megsütjük. Sütés után megkenhetjük olvasztott vajjal és meghinthetjük cukorral.