Home Egészség & életmódEgészség Tudtad? A legjobb gyógymód a köhögésre a csokoládé!

Tudtad? A legjobb gyógymód a köhögésre a csokoládé!

by Brigitta

Kutatók szerint naponta néhány kocka étcsokoládé segíthet, hogy leküzdjük a makacs köhögést.

A kakaóban található teobromin a megoldás kulcsa, ami blokkolja azokat az érzőidegeket, melyek a köhögési reflex kialakulásáért felelősek. Az anyag a széles körben használt kodeinnél is hatékonyabb.

Összesen 300 beteg bevonásával készült felmérés Nagy-Britannia 13 kórházában. Két héten keresztül napi kétszer adagolt csokoládéból kivont teobromin kezelheti a tartósan fennálló köhögést, mivel a páciensek 60 százalékánál javulás jelentkezett.

Az Alyn Morice professzor (Hull Köhögésklinika, Egyesült Királyság) vezette kutatócsoport javaslata alapján naponta három-négy kocka étcsokoládé elfogyasztásával bárki tehet a kellemetlen tünet legyőzéséért.

Tény azonban, hogy nem gyógymódot sikerült fölfedezni, mivel a kezelés befejeztével a tünet visszatért.

A szakértők azzal indokolták a témaválasztást, hogy a köhögés a leggyakoribb krónikus panaszok egyike: minden tizenkettedik britnél olyan súlyos formában van jelen, hogy heti rendszerességgel akadályozza a mindennapi teendők elvégzését.

A felmérésben résztvevők ezer milligrammos dózisban kaptak teobromint. Az édesítetlen étcsokoládé 30 grammonként körülbelül 450 milligrammot tartalmaz, az édesített étcsokoládé 150-et, a tejes változat pedig 60-at. “A napi csokoládéfogyasztás tényleg bejuttatja a szervezetbe ezt az értékes anyagot, ám hosszú távon olyan következményekkel lehet számolni, mint például az elhízás” – figyelmeztetett Morice professzor.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .