A lábzsibbadás gyakori tünet. Lehet, hogy egészségesen étkezik, azonban az alábbi tünetek hivatottak jelezni, mely vitaminok hiányoznak a szervezetéből.
Hajhullás:
Ezen gyakori tünet mögött a B7-vitamin, vagy a biotin hiánya állhat. Ez pedig akkor jelenhet meg, amikor az illető túlzott mértékben fogyaszt nyers tojást. A B7-vitamint pótolhatja mandula, szója, banán, krumpli bármely formában való fogyasztásával.
Görcsök.
Leginkább kalciumhiány esetében lép fel, de okozója lehet az alacsony magnézium- illetve káliumszint is. A görcsök a túl sok és megerőltető mozgás végzése miatt alakulhat ki, mert olyankor a szervezet rengeteg ásványi anyagot veszít. A helyreállítás érdekében egyen diót, mandulát, mogyorót, tökmagot, almát és banánt.
Pattanások megjelenése az arcon:
Ez a tünet több B-vitamin-fajta, de közülük leginkább a B7-vitamin hiányának hatása. Ennek elkerülése érdekében fogyasszon gyakrabban többek között gombát, krumplit, túrót, főtt tojást spenótot és karfiolt.
Végtagzsibbadás:
A gondot a B6-, B12-, és B9-, vitamin, más néven folsav hiánya okozza, mert ezek miatt nem tudja a vér a megfelelő mennyiségű oxigént elszállítani a sejtekhez, így a végtagok elkezdenek zsibbadni. A probléma orvosolására alkalmas a bab, citrusfélék, tenger gyümölcsei, és csirkehús fogyasztása.
A karok, és a csípő bedagadása, megduzzadása:
Ez főleg a A-, és D-vitamin kiürülésére utal, de nem árt megemlíteni, ha kevés a szervezetben lévő egészséges zsírsav, akkor is megjelenhet. Amennyiben igyekszik csökkenteni a transzzsírok fogyasztását, és több lazacot, diót, és A-vitaminban bővelkedő sárgarépát, piros édes paprikát eszik, pótolhatja a hiányzó vitaminokat.
A szem besárgulása:
A szem sárgaságáért a B12-vitamin a felelős, ezért ajánlott ilyen készítményt vásárolni a gyógyszertárban, és mindenképpen tejtermékeket, lazacot, tonhalat és bárányhúst fogyasztani.
Fogínyproblémák:
A D-vitamin kiürülése okozza, de érdemes a probléma észlelése után rögtön kezelni, ugyanis ennek következtében a fogak meglazulhatnak és kieshetnek. Fogai épségének megőrzése érdekében a kalciumban gazdag ételek, a bab, rizs, tejtermékek, paradicsom, halak, és a D-vitamin készítmények lehetnek a segítségére.