Ha vegetáriánus vagy, esetleg főztél már vegetáriánusnak, akkor tudod, hogy tojás nélkül komoly kihívás ezt végigvinni.

A legtöbb ember, ha kinyit egy bab vagy csicseriborsó konzervet, az első dolga, hogy lemossa egy szűrőben a fura, kicsit sűrű folyadékot róla. Egy új trend azonban érdekes lehetőséget ad ennek felhasználására.

Az utóbbi időben egyre jobban elterjedt ennek a nyálkás anyagnak a hasznosítása, méghozzá a tojás helyettesítőjeként.

Körülbelül másfél évvel ezelőtt egy vegán srác valahogyan rájött, hogy ha a babkonzerv levét felveri, akkor hab lesz belőle. Megosztotta tapasztalatait egy vegán facebook csoportban, így gyorsan többen is kipróbálták habcsókok, mousse-ok, majonézek elkészítésekor.

Hogy ne “konzervbabfolyadék”-nak kelljen nevezni a dolgot, új nevet is kapott: aquafaba.

Az aquafaba tehát így lett a közös neve a bab és más hüvelyesek, mint például a csicseriborsó levének. Ez a folyadék keményítők, fehérjék és más oldódó növényi anyagok egyedülálló kombinációja, amelyek a magokból a főzési folyamat során válnak ki. Mivel valamilyen okból hasonlóan viselkedik, fel lehet használni tojásfehérje helyettesítésére.

Általában 3 evőkanál aquafaba helyettesít egy tojást, de ez attól is függ, hogy megfelelő-e az állaga.

loading...