Manapság minden élelmiszer, így a kenyér is tele van mindenféle adalékanyagokkal, amik finoman szólva sem túl egészségesek.
Sajnos a kenyerekkel is ez a helyzet. Ha az alábbi receptek egyikét elkészíted, soha többet nem veszel bolti kenyeret.
Zsemle:
- Egy tojás
- 1/3 csésze víz
- ¼ csésze olvasztott vaj
- ¼ csésze cukor
- ½ teáskanál tengeri só
- 4 csésze kenyérliszt
- ½ teáskanál instant élesztő vagy 2 teáskanál szárított élesztő
Gyúrjuk össze az összetevőket, míg nem lesz egy homogén massza belőlük. A lisztet lassan adagoljuk, hogy ne csomósodjon. Mikor elég masszív a tészta 5-10 percig gyúrjuk, majd hagyjuk állni 20 percig. Ezután formáljunk zsemle cipókat. A tetejüket késsel finoman vágjuk be és tegyük be az előmelegített sütőbe 15 percre 250 fokon!
Francia kenyér
- ¼ csésze meleg víz
- evőkanál cukor
- instant élesztő
- kis kanál tengeri só
- 3 ½ csésze kenyérliszt
Keverjük össze a cukrot az élesztőt és a sót, majd az egyveleget oldjuk fel meleg vízben. Adagoljuk hozzá a lisztet és addig gyúrjuk még szilárd nem lesz a tészta. Hagyjuk kelni 20 percig, majd 2-3-szor gyúrjuk át. Ismét hagyjuk tovább kelni 10 percet. Előmelegített sütőben süssük 20 percig 400 fokon.
Jó étvágyat!