Hét év blogolás ide vagy oda, elárulom, hogy egészen eddig nem volt valami kedélyes a kapcsolatom a zselatinnal. Nem mintha az lenne a cukrászművészet csúcsa és éjjel-nappal azt használnám, ha tudnám, de azért vannak édességek, amikhez jól jön(ne) néha.
Én viszont már az elején, úgy 2008 magasságában szakítottam vele a sorozatos csalódások miatt, így egészen mostanáig nagy ívben kerültem a használatát. Na persze most sem voltam biztos a sikerben, felkészültem lelkileg arra is, hogy kanalazni fogjuk ezt a tortát, de végül úgy látszik, hogy sikerült. És még az undok kapcsos tortaforma sem hagyott cserben, pedig azzal sem vagyunk túl jóban. Csoda, hogy szeretek sütni ennyi “ellenség” mellett, hm?
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 500 g túró
- 3 evőkanál tejföl
- 150-175 g porcukor
- 125 g vaj
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 6 lap zselatin
- 15-20 dkg (mirelit) málna
0. Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű csatos tortaformát.
1. A túrót krumplinyomóval áttörjük. A vajat enyhén megolvasztjuk, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét. Ha kész, összekeverjük a túróval.
2. A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez és mehet is a csatos tortaformába.
Nálam 1 napig volt hűtőben, de pár óra is elég. Éles késsel körbevágjuk és levesszük a tortaforma oldalát.
3. A málnát kis lábasban pár perc alatt összenyomogatjuk, összerottyantjuk és hűlni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk, de úgy is csinálhatjuk, hogy a “pucér” tortát felszeleteljük tálalás előtt és az egyes szeletekre kanalazunk egy kis adag málnát.
26 cm átmérőjű tortaformához a dupláját kell venni mindennek.
Megjegyzés:
elkészíthető vaj nélkül is, nekem úgy is nagyon jó lett. Vaj nélkül könnyedebb lesz a túró, vajjal kicsit tömörebb.