A töltött káposzta nagyon kedvelt étel, de a töltögetés nem mindenkinek megy. Íme egy lusta töltött káposzta recept, amelyet nagyon könnyű elkészíteni!
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- 200 g rizs
- 1 hagyma
- 1 sárgarépa
- 1 kg fejes káposzta
- 200 g tejföl
- 250 ml paradicsomlé, vagy paradicsompüré vízzel elkeverve
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Szedjük le a káposzta külső leveleit, vágjuk ki a torzsáját, majd főzzük meg a leveleket sós vízben addig, ameddig puhák nem lesznek.
- Egy kuglóf formára lesz szükségünk, amelybe bele kell tennünk a már megfőtt leveleket, és a végén eligazítani, hogy mindenhová egyenletesen juthasson. A megmaradt káposztaleveleket tegyük félre.
- A hagymát, répát vágjuk apróra, öntsük hozzá a paradicsomlevet, vagy az előzőleg vízzel felhígított paradicsompürét, majd főzzük körülbelül 5 percen keresztül.
- A rizset egy kevés sós vízben félpuhára főzzük, majd szűrjük le, és hagyjuk egy kis ideig kihűlni.
- Keverjük össze a darált húst, párolt zöldségeket, a tejfölt, és az előzőleg félig megfőzött rizset.
- Fűszerezzük ízlés szerint, végül egy szaftos keveréket fogunk kapni.
- Az elkészített tölteléket tegyük bele a kibélelt formába, majd a kilógó levelekkel takarjuk be. A megmaradt levelekkel pedig fedjük be teljesen.
- 1 órán keresztül 180 fokos sütőben süssük készre.
- Melegen, tejföllel tálalhatjuk.