Sajátítsuk el ezt a tökéletes kelt tészta receptet, és többé nem lesz gondunk. Tökéletesen felnő, légies, könnyed, és nem lehet elrontani.
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 300 ml langyos víz
- 5 gramm szárított élesztő (vagy 15 gramm friss élesztő)
- 2 evőkanál cukor
- 0,5 teáskanál só
- 60 ml növényi olaj
Elkészítés:
1.Készítsük el a kovászt. Keverjük el a cukrot, az élesztőt, adjunk hozzá egy teáskanál lisztet, és egy kevés forró vizet. Kicsit keverjük össze, nem fontos, hogy egy homogén masszát kapjunk. Öntsük rá a maradék vizet, és hagyjuk meleg helyen 10 percet állni. Ha az élesztő jól dolgozik, akkor kis buborékok fognak keletkezni a keverékben.
2.Keverjük össze a kovászt. Ha édes süteményt szeretnénk belőle készíteni, akkor adjunk hozzá még cukrot.
3.Adjunk hozzá egy csésze átszitált lisztet, sót és jól keverjük össze. Fedjük le egy fóliával, és hagyjuk egy fél órán keresztül állni. Tegyük meleg helyre, kétszeresére kell nőjön.
4.Adjuk hozzá az olajat, majd fokozatosan az átszitált lisztet is. Keverjük össze előbb a tálban, majd tegyük egy lisztezett felületre, és gyúrjuk össze.
5.Addig gyúrjuk a masszát, míg egyenletesen összeáll, ez kb. 10 perc
6.Kenjük meg a tésztát olajjal, majd tegyük egy tálba, helyezzük meleg helyre, és hagyjuk állni egy órán keresztül.
7.Gyúrjuk ismét egy keveset, majd nyújtsuk ki, szaggassunk belőle pogácsákat, vagy amit éppen szeretnénk sütni. Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és még hagyjuk egy fél órán keresztül állni. Ezután süssük meg.