Könnyű elkészíteni ezt a nagyszerű kenyeret, amelynek az íze is finom és ráadásul egészséges.
Itt van pár jótékony hatás:
ösztönzi a vörösvértestek termelődését, megakadályozza a rákkeltő anyagok felszívódását, csökkenti a koleszterinszintet, megelőzhető a cukorbetegség, az érelmeszesedés, illetve a narancsbőr is.
Ennek a különleges kenyérnek még nincsen neve, hiszen az összetevőkön van a hangsúly, ugyanis az étek búzacsírából, kevés élesztőből és sóból tevődik össze. Nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, vagy adalékanyagot.
Az is nagyon különlegessé és egészségesé teszi, hogy nincs benne liszt sem, és a búzacsírákban rejlő tápanyagokat a szervezet hatékonyabban tudja felhasználni.
Így ez a kenyér tele van vitaminokkal, egészséges enzimekkel, aminosavakkal, egészséges zsírokkal és szénhidrátokkal, ásványi anyagokkal. Összesen 20-szor több tápanyag van benne, mint a hagyományos péktermékben.
Szerencsére nem is nehéz elkészíteni, nézzük mire is lesz szükségünk:
- 300 gramm bio búzamagra
- 100 gramm gabonapehelyre
- 2 evőkanál lenmagra
- 2 evőkanál szezámmagra
- 2 evőkanál kibontott napraforgó magra
- 1 evőkanál sóra
- 1 evőkanál cukorra
- fél csomag friss élesztőre
- 50 ml vízre.
Először is ki kell csíráztatni a búzaszemeket, nedvesítsük be a gabonát, majd tegyük egy napra félre, hogy csírát eresszen. Másnap keverjük össze egy nagyobb edénybe a többi maggal. Egy külön tálba öntsük bele a vizet, morzsoljuk bele az élesztőt és adjuk hozzá a cukrot. Mikor az élesztős víz felfut, adjuk hozzá a magos keverékhez.
Ne felejtsük megsózni az egészet. Hagyjuk kelni a lakás meleg sarkában egy félóráig. Ha szépen felnőtt a kenyerünk, 220 fokon 45–50 perc alatt gyönyörűre fog sülni. Egy gyufaszállal ellenőrizzük le, hogy a közepe is legyen szépen elkészülve. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk, hogy kihűljön, majd máris kenhetjük rá a finom vajat, na meg a lekvárt.