Ha az ember, bármilyen okból is, diétára kényszerül vagy szánja el magát, sokszor előjön egy olyan rejtett kreatív tartaléka, amiről talán még ő maga sem tudott, és olyan csodákat alkot, hogy a környezete is elismerően bólogat a receptre.
Ez történt velem is: akkori egészségi állapotom nem volt a legfényesebb, sőt. Néhány évvel ezelőtt laktóz-intoleranciát és IBS-t (irritábilis bélszindrómát) állapítottak meg nálam, de mire kiderült, már olyan mértékű volt a gyulladás a szervezetemben, hogy alig ehettem valamit. Kénytelen-kelletlen elkezdtem kutakodni, és olyan ételeket kerestem, amik kímélőek és még jótékony hatásúak is egyben. Így fedeztem fel az alábbi növényeket és „kísérleteztem ki” belőlük az alábbi pesto változatokat, amiket bárki bármikor, kevés időráfordítással házilag is el tud készíteni.
Selymes pesztó változat
Hozzávalók: zamatos turbolya, fokhagyma, olaj, só, citrom leve, hántolt natúr napraforgómag.
A hozzávalókat botmixerrel vagy háztartási gépben összeaprítjuk, és azonnal fogyasztható. Pirítós kenyérrel, tésztával, de akár magában is nagyon finom és kiadós étel.
„Könnyű” zöld pesztó:
Hozzávalók: közönséges tyúkhúr (lehetőség szerint tiszta helyről, pl. kertből, erdőből stb.), fokhagyma, olaj, só, citrom leve, hántolt natúr napraforgómag.
Ugyanúgy készítjük, összeaprítjuk, és máris kész. Enni szintén lehet a fent felsorolt ételekkel vagy magában.
Cékla pesztó:
Hozzávalók: cékla (félig megfőzve), fokhagyma, olaj, só, citrom leve, hántolt napraforgómag.
Az elkészítés itt is ugyanaz, a felhasználásában a sütőben sült krumpli mellé köretnek vagy „rátétnek” is kiváló.
Paradicsomos pesztó:
Hozzávalók: paradicsom (lehetőség szerint koktélparadicsom, de bármilyen fajtából készíthető), egy sárgarépa (elhagyható), fokhagyma, olaj, só, hántolt napraforgómag.
Talán a legnépszerűbb pesto változat. A fenti felhasználási módokon kívül mandulás rizs mellé vagy rizottóhoz is nagyon finom.
Írta: Gabriz Vital