Home Egészség & életmódEgészség Lábdagadás? 9 figyelmeztető jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod!

Lábdagadás? 9 figyelmeztető jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod!

by Judith

Ha dagad a lábunk, sokan arra gondolhatnak, hogy talán babát várunk, megsérültünk vagy álló munkát végzünk, azonban az igazság az, hogy a legtöbb emberre ezek közül egyik sem igaz. Akkor mi lehet az ok? Nézzük!

Ne feledd, hogy a dagadó láb nem minden esetben életet veszélyeztető jel és csak pihenésre vagy jegelésre van szükség, de az esetek bizonyos részében komoly is lehet. Ha egyszerre a semmiből kezd el dagadni a lábad, annak mögöttes oka van.

 

  1. Mélyvénás trombózis

Ha vérrög keletkezik a mély vénákban, legtöbbször a lábban, azt hívjuk így. Ez komoly egészségügyi állapot, ami akár tüdőembóliához is vezethet, ahol a rög elzárja a véráramlás útját. A lábak ilyenkor bedagadhatnak és elnehezülnek.

  1. Achilles-ín gyulladás

Az Achilles-ín-ín a legvastagabb ín a testükben és nap mint nap nehéz megterhelésnek van kitéve. Gyulladása a boka és sarkak dagadását is okozhatja. A dagadás folytonos lehet és testmozgás után rosszabbodik.

  1. Ízületi gyulladással járó csontbetegség

A leggyakoribb formája az ízületi gyulladásnak. A láb fájdalmával, érzékenységével, merevségével és dagadásával járhat. A jóga csökkentheti a fájdalmat.

  1. Szívelégtelenség

A szívelégtelenség jelei talán nem olyan egyértelműek, de az egyik a lábdagadás. Az Amerikai Szív Egyesület szerint a szívelégtelenség egyik jele a víz felhalmozódása a szervezetben, azaz az ödéma.

  1. Nyiroködéma

Ilyenkor a nyirok halmozódik fel a karokban vagy a lábakban és emiatt dagad meg.

  1. Cellulitis

A kötőszövet gyulladás a bőr és a mélyebben fekvő szövetek fertőzése, írja a U.S. National Library of Medicine. Sok feltételezés van rá, hogy miért jelenik meg a cellulitis, de valószínűleg a nyirokkeringés zavara okozza.

  1. Köszvény

Az egyik legfájdalmasabb ízületi gyulladás, amikor túl sok húgysav halmozódik fel a szervezetben. Általában hirtelen kezdődik, gyakran éjszaka. A nagy lábujj belső ízülete érzékennyé, duzzadttá és pirossá válik.

  1. Nyáktömlő gyulladás

A gyulladás ilyenkor a a folyadékkal telt zsákocskát érinti, amely a csontokat, ínakt és az izmokat védelmezi. Gyakori a vállaknál, csípőnél, könyöknél, de előfordul a térdek, sarok és nagy lábujjak esetében is. Ha a lábadat érinti, akkor merev, fájdalmas, vörös és duzzadt lesz.

  1. Reumás ízületi gyulladás

Gyakran a lábakban kezdődik. A betegség személyenként különböző lehet, de az egyező tünetek a duzzadt, érzékeny ízületek és a súlyos gyulladás.

Kérlek oszd meg ezt cikked ismerőseiddel, hogy még többen tudhassák ezeket a fontos információkat.

Hirdetés

You may also like