Home Egészség & életmódEgészség A pilates – A hatékony testmozgás és egészség kulcsa

A pilates – A hatékony testmozgás és egészség kulcsa

by Szőke Zsuzsanna

A pilates-t Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki és kontrollnak nevezte el. Joseph kezdetben, szülőhazájában, Németországban próbálta népszerűsíteni a módszert nem túl nagy sikerrel.

Ez után a mester Amerikába utazott, itt már számos követője akadt, rövid időn belül pedig a pilates torna lett a sztárok kedvenc testmozgása. A ma már világszerte ismert pilates öt fő elven alapszik: helyes légzés, a medence helyes tartása, a mellkas- és a váll helyzete, valamint a nyak- és a fej helyzete.

A pilates gyakorlatok lényege, hogy növeli az izmok és az ízületek állóképességét.

A pilates gyakorlásával elsajátíthatjuk a helyes légzést: A pilates-ben is –akár csak a jógában- nagyon fontos a helyes légzés, mert ez biztosítja a kellő oxigénellátást a tornához. Továbbá hozzásegít a feszültség oldásához, segít az összpontosításban és nem utolsó sorban aktiválja a mély hasizmokat is.

pilates

A gyakorlatok végzésénél fontos a medence „imprint” helyzetben történő tartása. Ez azt jelenti, hogy a medencének és az ágyéki gerincnek egy bizonyos semleges, azaz „imprint” helyzetben kell lennie.

A mellkas elhelyezkedésére is nagyon fontos odafigyelni a mozgás közben, mert befolyásolja a felsőháti gerinc természetes ívét és kihat annak helyzetére. A mellkas-bordakosár helyzetét a helyes légzéssel is tudjuk stabilizálni. A torna során szintén fontos a lapockák és a vállak megfelelő helyzete is. Így kerüljük el, hogy a nyak és a vállak felső része megfeszüljön. Nagyon fontos, hogy megtartsuk a nyaki gerinc természetes ívét. Ehhez használhatunk kispárnát is.

edzes

Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a mozgásformát, akik hát- és gerincpanaszokkal küzdenek. Hatékony segítség a reumatikus és ízületi betegségek kezelésében.

De nem csak azoknak remek testedzés, akik különböző gerinc- és hát panaszaik fájdalmaik vannak, hanem gyakorlatilag bárki számára tökéletes kikapcsolódás lehet a pilates. Rendszeres gyakorlással erős, szálkás izomzat építhető fel, valamint feszesíti és formálja a has-, fenék- és csípő tájékot is.

fitnessz-2

Ez az edzés egyfajta átmenet a nyugati- és a keleti mozgáskultúra között. Ötvözi magában a keleti jóga hatásmechanizmusát egy kissé dinamikusabb tornával. A fő cél itt is a test és a lélek egységének és harmóniájának megteremtése.

fitnessz-gyakorlat

A tudatos, folyamatos figyelemmel kísért és légzéssel összehangolt mozgás. Különlegessége, hogy minden mozgás az úgynevezett „powerhouse-ból” indul ki, ez az erőközpont, a has alsó háti szakasza, a csípő és a fenék központi területén.

Minden korosztálynak érdemes kipróbálni, hiszen gyönyörűen karcsúsít, feszesít és a nyújtógyakorlatoknak köszönhetően fejleszti a hajlékonyságunkat és fitten, rugalmasan tart.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .