Emlékszel még amikor nagymamád az asztalra tette a frissen sült házi kenyeret? Illata belengte a házat, és különös melegséggel töltötte be. Te is el tudod készíteni!
Nem mindenki tudja a jó házikenyér receptjét, de mi most megmutatjuk!
Hozzávalók:
- 3 csésze liszt
- 1 pohár meleg víz
- 1 csomag élesztő
- ½ evőkanál sütőpor
- ½ egy evőkanálnyi növényi olaj
- ½ evőkanál só
- Egy kis extra-szűz olívaolaj
- 2 csésze liszt (opcionális)
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet, vizet és az élesztőt egy nagy tálban, amíg homogén masszává nem válik.
- Hagyjuk 15 percig állni, amíg nem keletkeznek buborékok a felszínén.
- Adjuk hozzá az olajat, és még 2 csésze lisztet, gyúrjuk 10 percig. Hagyjuk a keveréket állni 2 óráig, ameddig a tészta nem dagad a kétszeresére.
- Ha már a tészta kész vágjuk el 8 egyenlő részre, kezdjük el formára dagasztani.
- Fedjük le sütőpapíron, hagyjuk állni 30 perci.
- Fél óra múlva nyújtsuk el a tésztát, kb 12 cm vastagságú, és 5 cm átmérőjűek legyenek.
- Melegítsünk egy kis olívaolajat egy serpenyőben, és tegyük bele a tésztákat. Süssük 2 percig oldalanként.
- Ha inkább sütőbe szeretné sütni, akkor kizsírozott tepsibe tegyük be, majd 10 percig 240°-on süssük meg.
Amellett, hogy ízletes, a házi kenyér nagyon tápláló is. Díszítsük sajttal, olívabogyóval, paradicsommal, tojással, gombával vagy bármi más ínyencséggel!
Jó étvágyat hozzá!