Home Tuti receptek A tökéletes karácsonyi halászlé receptje – Ha így készíted, isteni lesz!

A tökéletes karácsonyi halászlé receptje – Ha így készíted, isteni lesz!

by Krisztina

A jó halászlé titkát mindenki másban keresi, vannak, akik a halválasztásban, míg mások a fűszerezésben. Mindezek természetesen nagyon fontosak, viszont mégis van egy nagyon fontos dolog, ami mellett mindenki “elsiklik”.

 

Ez a titok pedig nem más, mint az, hogy a karácsonyi halászlének van egy receptje, ami csak akkor lesz tökéletes, ha ez alapján készítjük el.

Lássuk, idén mi aratja majd nálad a sikert!

Hozzávalók:

  • 2 kg ponty
  • 1 kg kecsege
  • 1 kg harcsa
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg paprika
  • 20 dkg paradicsom
  • 5 dkg pirospaprika
  • 5 dkg só
  • 3 szem krumpli

Elkészítés:

Vásárold meg a halakat akár készen, felszeletelve, a belsőségek nélkül, akár egyben. Ha utóbbit választod, először a pikkelyeket szedd le róla, majd vágd félbe. Vedd ki a gyomrát, a haltejet és a halikrát, és a húst vágd fel nagyjából kétujjnyi vastag szeletekre. Mosd meg alaposan a szeleteket, majd dörzsöld be őket sóval.

A hagymát aprítsd fel, és olajon dinszteld meg. Amikor üveges, szórd rá a pirospaprikát, és engedd fel öt-hat liter meleg vízzel. A meghámozott krumplikat darabold fel, és tedd a vízbe. A halak fejét és farkát szintén add hozzá. De csak ezeket, mert a hal többi része hamar megfő, ennek kell csak sok idő.

Amikor a krumpli és a halvégek puhák, vedd le a lét a tűzről, és passzírozd át az egészet. A legkönnyebb, ha kifejezetten halpasszírozót vásárolsz erre a célra, mert az az összes felesleges részt kiszűri és fenntartja. Használhatsz egy kisebb lyukú szűrőt is, de ezzel bonyolultabb a művelet.

Tedd vissza a tűzre a sűrű levet, és szórd bele a karikára vágott paprikát és paradicsomot. Amikor forr a lé, add hozzá a besózott haldarabokat is, és 10-15 perc alatt, kis lángon főzd őket puhára. A hal könnyen megfő, így érdemes többször megszurkálnod, hogy jó-e már.

Tálaláskor figyelj arra, hogy a szálkáknak külön kistányért biztosíts, illetve készíts elő erős paprikát, ha valaki még fűszerezni szeretné.

 

Hirdetés

You may also like