Home Egészség & életmód Szolárium vagy napozás?

Szolárium vagy napozás?

by Szőke Zsuzsanna

Az örökké vitatott kérdés. Melyiket válasszuk? Itt vannak az első tavaszi napsugarak és mindjárt a nyár is. Az a szikrázó meleg napsütés, amiben akár már 20 perc után is meglátszik a bikinid nyoma. Vagy Te is azok közé tartozol, akik nyáron is inkább a szolit választják?

Menjünk a szoliba vagy várjuk meg a nyári napsütést? Vajon melyik a jobb vagy rosszabb? Se egyik, se másik párti nem vagyok. Tulajdonképpen miért ne kombinálhatnánk?

Hiszen napfürdőzni csak nyáron van lehetőségünk, szerencsés esetben már késő tavasszal is.

Őszre és télre pedig így is úgy is marad a szoli. A szoláriummal és a napozással kapcsolatban is annyi jó tanácsot, érvet és ellenérvet, na meg tévhitet hallunk és olvasunk. Tartózkodnék a szélsőségektől.

napozas-vagy-szolarium-2

Szerintem mindkettőt lehet, de csak mértékkel! Talán a legfontosabb, hogy legyél tisztában a saját bőrtípusoddal, és csak annyi ideig maradj a napon vagy a szoliban, amíg nem kezdesz el égni! Nem baj, ha az első egy-két alkalommal úgy tűnik, hogy nem is változott semmit a színed. De a bőröd egészséges maradt, a harmadik negyedik alkalommal pedig már látni fogod az eredményt.

Azt tudtad, hogy a szolárium fénye és a nap fénye nem teljesen ugyanaz.

Hogy melyik a jobb vagy a rosszabb, azon a szakértők valószínűleg örökké vitatkozni fognak. Nem is ez a lényeg. Tudtad, hogy a fény, az UV sugarak, -még a mesterséges is- ésszerű mértékben jótékony hatású is lehet?

napozas-vagy-szolarium

Jókedvre derít, sőt segíti a bőrproblémák a pattanások, ekcéma, pikkelysömör gyógyulását is, fertőtlenít, erősíti az immunrendszert és egyesek szerint még a koleszterint is csökkenti.

A melegség kellemesen relaxál, fellazítja az izmokat, kicsit olyan, mintha bemelegítenél. A szervezetünk pedig az UVB sugaraknak köszönhetően jut D-vitaminhoz, ami csak a napfényből jön.

szolarium

Kevesen tudják, de a szoliból sajnos csak elenyésző mennyiségű szóródik ki. A szoláriumból nagyon erős UVA sugarakat kapunk, ami ha jobban belegondolunk időspórolás a gyors barnuláshoz. Ezek annyira erős sugarak, mint amilyen az egyenlítőnél a déli napfényé. Ezért barnít olyan gyorsan már pár perc is.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .