Home Egészség & életmódEgészség Nyelved próbál üzenni, hogy baj van odabent. Tudd meg mire akar figyelmeztetni!

Nyelved próbál üzenni, hogy baj van odabent. Tudd meg mire akar figyelmeztetni!

by Krisztina

Az egészséges nyelv szép, és nem túl piros, az egész területe egységes színű, nincsen rajta semmilyen lepedék.

Ha az alábbi elváltozásokat érzékeled, jobb, ha felkeresel egy szakembert.

1.Ha a nyelven fehér foltok vannak, akkor lehetséges, hogy egy könnyebben kezelhető fertőzéssel van dolgod. A fehér foltok jelezhetnek candidát, élesztő gomba elszaporodását, vagy szájpenészt.

2.A fekete, “szőrökre” emlékeztető elszíneződés komolyabb problémát is jelezhet, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakembert. Okozhatja gombás fertőzés, cukorbetegség, rákellenes kezelés, vagy rossz szájhigiénia.

3.Ha nemrég leforráztuk a nyelvünk, és azt érzékeljük, hogy az ízlelőbimbók kissé megkoptak. Mindezzel párhuzamosan pirosas, fehéres foltok is kialakulhatnak. Nem kell aggódni, idővel regenerálódik a leforrázott terület.

4.Az égő vörös nyelv folsav, vas, vagy B12-vitamin hiányáról árulkodhat.

5. A lepedékes nyelv valamilyen krónikus betegségre, vagy emésztési problémára utalhat. Mindenképp fel kell keresni vele egy szakembert.

6. Ha a nyelv elülső széle recés lesz, nem kell megijedni. Nem jelez semmilyen egészségügyi problémát, csupán azt jelenti, hogy alvás közben erősen nekinyomjuk a fogaknak.

7.Ha hólyagok jelennek meg a nyelven rendszerint valamilyen vírus, vagy herpesz okozza. Fel kell keresni egy szakembert, hogy kiderüljön a pontos oka.

Hirdetés

You may also like