Home Egészség & életmód Nem alszol jól? Íme, 12 ok, ami felelős lehet érte!

Nem alszol jól? Íme, 12 ok, ami felelős lehet érte!

by Judith

A nem megfelelő, nem elegendő és zavart alvás rossz hatással van az egészségünkre. Kimerültséget, szellemi teljesítőképesség csökkenését és az immunrendszer gyengülését is okozhatja, ugyanakkor hajlamosít a hízásra is.

 

Lentebb olvashatók róla, hogy mik lehetnek azok a jellemző okok, amelyek megzavarhatják az alvásunkat.

 1. Nem megfelelő hőmérséklet

Bár nagyon szeretjük a meleget, de ha éjszakára takaró alá bújunk, tökéletesen elég 18-20°C körüli hőmérséklet a zavartalan alváshoz.

Mit tegyünk? Állítsuk be a úgy termosztátot, hogy a tervezett lefekvési idő után maximum 1 órával már ne legyen 20°C fölötti a hőmérséklet.

 1. Testmozgás

A fizikai aktivitás az idegrendszerre stimuláló hatással van, így egy futás vagy edzés után nem biztos, hogy hamar el tudunk aludni.

Mit tegyünk? A sportot minimum 3 órával lefekvés előttre ütemezzük, ha időben szeretnénk elaludni.

 1. Rendszertelen alvásmennyiség

Ha ez fennáll nálunk, akkor nem leszünk kipihentek és ez befolyásolja az elkövetkezendő napunkat is. Nem megoldás a ‘majd hétvégén alszok’ hozzáállás, ugyanis azzal a hétköznapok alvatlanságát nem lehet megoldani.

Mit tegyünk? Minden este olyan időpontban hajtsuk álomra a fejünket, hogy a napi minimum 6-7 órát képesek legyünk átaludni.

 1. Fények

Az elektroszmog és a fényszennyezés létező jelenségek. A természetes és egészséges az lenne, ha éjjel sötétben aludnánk el és reggel napfényre ébrednénk fel. Az sem utolsó szempont, hogy minden elektromos eszköz áramtalanítva legyen a helyiségben.

Mit tegyünk? Sötétítsük el a szobát, kapcsoljuk ki az elektromos eszközöket, végső esetben tehetünk fel szemfedőt is.

 1. Zajok

A zajok nagyon könnyen megzavarhatják az alvást és nehezítheti a visszaalvást is.

Mit tegyünk: ha képtelenek vagyunk mély álomba merülni, akkor tegyünk be füldugót.

 1. Nem rendeltetésszerű ágyhasználat

Sok mindent képesek vagyunk csinálni az ágyban, ami egyáltalán nem oda való, mint pl. enni, filmet nézni vagy dolgozni. Ez zavarhatja az alvásunkat.

Mit tegyünk: ezeket a tevékenységeket szigorúan az ágyon kívül végezzük, hogy ne zavarjuk össze a szervezetünket.

 1. Koffein lefekvés előtt

A koffein épp arra a célra szolgál, hogy élénkítse az agyi aktivitásunkat, ezért ha aludni akarunk, semmiképpen nem ajánlott koffein tartalmú dolgokat fogyasztani. Nem csak a kávéban, de bizonyos teákban és energiaitalokban is van koffein.

Mit tegyünk? Lefekvés előtt 4 órával lehetőleg már ne fogyasszunk koffeint.

 1. Alvás erőltetése

Az sem üdvös megoldás, ha teljesen éberen akarjuk álomra hajtani a fejünket és várjuk, hogy hamarosan elalszunk.

Mit tegyünk? Ha érezzük, hogy még nem vagyunk elég álmosak, igyunk egy pohár langyos teát, olvassunk vagy hallgassunk meditációs hanganyagot, ami segíti az ellazulást.

 1. Alkoholfogyasztás

Bár könnyen elalszunk az alkoholtól mégsem pihentető az az alvás, ha illuminált állapotban zuhanunk az ágyba. De ezt másnap meg is tapasztaljuk egyéb mellékhatásai mellett.

Mit tegyünk: elalvás előtt három órával már ne fogyasszunk alkoholt.

 1. Leterhelt agy

Hajlamosak vagyunk lefekvéskor is a nap történésein és a problémákon, elintézendő dolgokon kattogni, ami nehezíti az elalvást.

Mit tegyünk? Csendesítsük le az elménket és hagyjuk, hogy pihenhessen. Így sokkal eredményesebbek lehetünk a minket foglalkoztató dolgok menedzselésében. A meditációs hanganyagok itt is nagy segítséget nyújtanak.

 1. Esti szertartások hiánya

Könnyebben elalszunk, ha egy ráhangoló rítus előzi meg a lefekvést.

Mit tegyünk? Vezessünk be számunkra működő szokásokat. Pl. igyunk egy csésze koffeinmentes teát, vegyünk egy meleg zuhanyt, párologtassunk illóolajat vagy hallgassunk relaxációs zenét.

 1. Rossz alvópóz

Ha kényelmetlen pozícióban alszunk el, az ronthatja az alvásminőséget és reggel fájdalmakkal is ébredhetünk.

Mit tegyünk? Keressük meg a legkényelmesebb pozíciót, megéri! Ha szeretünk a párunkkal összebújni, azt is úgy tegyük, hogy mindkettőnk számára kényelmes legyen.

Hirdetés

You may also like