Home Egészség & életmódEgészség Neked is hiányzik a kis félhold valamelyik körmödről? Íme 10 elváltozás, amit ne vegyél félvállról!

Neked is hiányzik a kis félhold valamelyik körmödről? Íme 10 elváltozás, amit ne vegyél félvállról!

by Judith

A körmünknek hajlamosak vagyunk kizárólag esztétikai szerepet tulajdonítani, pedig a körmök kinézete sok dolgot elárul a jelenlegi egészségi állapotunkról és elmúlt betegségeinkről. Legyünk mindig figyelmesek rá, hogy miatt akar üzenni nekünk a körmünk!

 

Bizonyos elszíneződések, deformitások, elváltozások, megjelenő vonalak, pöttyök biztosan felkeltik a figyelmünket és természetesen pontos diagnózis nem állítható fel velük, de jellegzetesen bizonyos egészségügyi állapotokra mutathatnak rá.

Nézzük, hogy mik lehetnek ezek az árulkodó jelzések a körmünk részéről!

 

Nem látható a kis félhold a köröm alapjánál 

Ez nagy valószínűséggel B12-vitamin-hiányra utal, komolyabb esetben pajzsmirigy és szív- és érrendszeri problémákra kell gondolnunk.

Elsárgult köröm

Azáltal, hogy megköt bizonyos kémiai anyagokat, ez májbetegségre és sárgaságra utal, emellett lehet cukorbetegség és nyirokrendszeri zavarok jele is. Fontos: ne tévesszük össze a körömlakk okozta elszíneződéssel!

 

‘Dobverő ujj’

Ezek a feltűnően kidomborodó körmök valamilyen szív-érrendszeri problémára vagy tüdőbetegségre utalhatnak. A felfedezés Hippokratész nevéhez köthető.

Vékony, puha, töredező köröm

A szervezet hiányát szenvedi bizonyos vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Jellemzően vashiányra utal és az immunrendszer legyengülését jelzi.

Kanál jellegű köröm

Ez a puha, homorú köröm deformáció elsősorban a pajzsmirigy betegségére utalhat.

Hosszanti barázdák a körmön

Ha ilyet tapasztalunk az általában valamilyen ízületi gyulladás jeleként alakul ki vagy a pikkelysömör okozhatja még a megjelenését a körmön.

Fehér körmök

A szervezetben valószínűleg valamilyen gyulladás van éppen, amellyel kapcsolatosan érdemes laborvizsgálatot kéri, hogy a vérsüllyedés értékei tisztázhassák a dolgot.

Hullámos köröm

Jellemzően valamilyen fertőző betegség vagy szívprobléma miatt történi a körmök ilyen módon való eldeformálódása. Cukorbetegség kísérő tünete is lehet.

Fehér pöttyök, foltok

Hiánybetegség jele. Nem megfelelő a szervezet fehérje ellátottsága, esetleg valamilyen fertőzés áll fenn

A körmök kékes elszíneződése

Az oxigénhiány jellegzetes tünete. Nem megfelelő a szervezet oxigénellátottsága, ezért érdemes a tüdő és az érrendszernél vizsgálódni. Fontos: hideg és mechanikai sérülés is okozhatja!

Jól elhatárolható sötét elszíneződés

Nagyon feltűnő elváltozás, amely esetén azonnal érdemes orvoshoz fordulni, hiszen akár bőrrák tünete is lehet!

 

Hirdetés

You may also like