Van egy kis mentaleveled? Gondoltál már arra, hogy ebből a fenséges illatú növényből csodálatos lekvár készíthető, amely különlegessé varázsol bármilyen süteményt?
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 250 g mentalevél
- 2 citrom
- 1 kg cukor
- fél liter víz
- pektin (a pektin egy természetes zselésítő anyag, melynek használatával a lekvárok íze sokkal gyümölcsösebb/fűszeresebb marad. Általában 1 kilogramm gyümölcshöz 6–7 grammot kell adnunk, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a levelek és a hozzáadott víz súlya fogja adni azt a súlyt, amihez a pektint kell adnunk)
Elkészítés:
Mossuk meg a mentaleveleket, majd tegyük egy papírtörlőre száradni.
Mossuk meg a citromokat is, és vágjuk fel ( nem kell meghámozni, hiszen az egészet felhasználjuk).
A citromdarabokat és a mentát tegyük bele egy edénybe, töltsük hozzá a vizet, és főzzük 10 percig.
A tűzről levéve, lefedve egy napig kell állni hagyni.
A keveréket szűrjük le, hogy csak a folyadék maradjon.
Öntsük egy edénybe és adjuk hozzá a cukrot, és a pektint, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük két órán keresztül.
Az elkészült lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, és zárjuk le őket.
Tegyük bele az üvegeket egy dobozba, takarjuk be, és hagyjuk kihűlni.
Ezt a finom, és egészséges lekvárt különleges íze miatt rengeteg formában fogyaszthatjuk: süteményekbe, palacsintába töltelékként, a bárányhúshoz kiválóan passzol, de megbolondíthatjuk vele a fagylaltot, és a limonádét egyaránt.