Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 20 dkg. búzadara (gríz)
- 5 dkg. vaj
- pici só
- 5-6 evőkanál cukor
Panírhoz :
- 3 nagyobb tojás
- zsemlemorzsa
- liszt
- vaniliás cukor
- olaj a kisuteshez
Elkészítés:
A tejet egy lábosban ontjuk, és főni tesszük. Beletesszük a vajat, cukrot,sót, és jól elkeverjük. Amikor a tej melegedni kezd, akkor, állandó kavarás mellett hozzáadjuk a búzadarát. Addig keverjük ameddig a búzadara besűrűsödik. Egy nagyobb téglalap alakú jénai edényt, vagy tepsit kiöblítünk hideg vízzel, és a forró tejbegrízt beleontjuk, és szépen elsimítjuk. Hűlni tesszük.
Közben egy tányérban egy villával felverjük a tojásokat. Egy másik tálban tesszük a zsemlemorzsával elkevert lisztet. Amikor a gríz szinte teljesen kihűlt, akkor a tepsiben, vagy a jénaiban kockákra szeleteljük. A kocka mérete egyéni ízlestől függ.
A kockákat előre a lisztes-búzadarás masszába forgatjuk, utána a tojásba, és ismét a búzadarás masszába. Egy magasabb falu serpenyőben olajat teszünk,és amikor forró, de nem túl forró, akkor kisütjük benne a grízes kockákat. Egy nagyobb tálban papírtörlőt teszünk, és erre szedjük ki a megsült kockákat. Amikor az egész megsült, akkor vaniliás cukorral meghintjük…