Home Csináld magad Már ki akartam dobni az orchideám, de ezzel sikerült újraélesztenem. Nézd hogy néz ki most!

Már ki akartam dobni az orchideám, de ezzel sikerült újraélesztenem. Nézd hogy néz ki most!

by Krisztina

Orchideát venni nem jelent nagy kihívást. Sokkal nagyobb feladat a csodás növény megfelelő ápolása, életben tartása, “újravirágoztatása”. 9 alapszabály orchidearajongóknak.

 

Csodaszép, amikor megkapjuk. Két hónapig virágzik is, majd hoz egy-két levelet, aztán elkezd szürkülni, egy darabig vegetál, majd elpusztul. Ugye ismerős? Pedig ha betartod szakértőnk tanácsait, semmi hókuszpókuszra nem lesz szükséged ahhoz, hogy e különleges növény évekig otthonod dísze maradjon.

A képen látható orchidea 5 fehér virággal rendelkezett, majd elég hamar elkezdte ledobni a szirmait, majd végül már csakis a levelei maradtak. Egyik növényvédő szer sem vált be.

Megváltoztattuk a virág helyét is, majd végül kipróbáltam a speciális orchidea tápoldatot, ami segített. Ezen kívül azonban nem sikerült volna ismét virágba borítanom az orchideát, ha nem tartottam volna be pluszban az alábbi szabályokat is, amiről azelőtt nem tudtam:

 

Párás levegő kell az orchideának

Ezt télen, a fűtés szezonban elég nehéz megoldani, főleg egy panellakásban. De vannak erre azért technikák (azon túl, hogy fürdés után nem szellőztetsz :), ami számodra lenne egészségtelen.) Mivel az orchideák gyökere úgynevezett léggyökér vagy légzőgyökér, ezért főként a levegőből nyeri a nedvességet, éppen ezért nem a locsolására kell koncentrálni. Sőt, kifejezetten rosszat tesz neki, ha vízbe van állítva. Ezzel ellentétben, nagyon is értékeli a reggeli permetezést, ami nagyon hasonlít a trópusi hajnali vízpermetre.

Télen tegyük távol a fűtőtesttől az orchideát, és alakítsunk ki egy kis sarkot neki, több növénnyel, amelyek biztosíthatják számára a párásabb környezetet a lakáson belül. Ha extra párás környezetet szeretnénk neki biztosítani, mert úgy látjuk, hogy még mindig nem érzi jól magát, akkor készíthetünk a számára egy kavicságyást. Ez tulajdonképpen tálcára helyezett kavicsokból, tőzegből és murvából áll, amire ráhelyezzük az orchidea cserepét. A tálcát nedvesen tartva folyamatosan biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat az orchideának.

Mivel az orchidea a trópusokon a fákon él, ezért az állandó tűző napot nem kedveli, te is inkább félárnyékos helyen tartsd. Ha világos is a szoba, akkor se érje közvetlen napfény a növényedet. A második pillér tehát:

Az orchideát félárnyékban kell tartani!

Az orchideának a fényigénye nem olyan sok, fejlődni fog a félárnyékos helyeken is, de ha úgy ítéled meg, hogy esetleg a sötét miatt nem virágzik, akkor tedd az ablakba nyugodtan. De olyan szobát válassz neki, ahol az ablakban sem fogja közvetlen napfény érni!

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .