Nincs is finomabb a házilag elkészített friss kenyérnél. Íme egy házi kenyér recept, amely olyan, mintha a nagymama kemencéjében sült volna!
Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő (friss élesztőt is lehet használni)
- 1 csipet cukor
- 2 kávéskanál só
- 3.5-4 dl víz (amennyit a liszt felvesz)
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Dagasszuk be a tésztát, 10 percig kelesszük, majd gyúrjuk át.
- Ha átgyúrtuk, kelesszük 20 perci.
- Formázzuk meg, majd ismét kelesszük egy kacsasütőben 30 percig, ameddig a sütő nem melegszik fel 230 fokra.
- Fedővel együtt süssük 15-20 percig, majd 200 fokon fedő nélkül 35 percig.
- Sütés előtt és sütés után is permetezzük le vízzel.
- Süthetjük jénaiban vagy fedeles lábasban, esetleg tepsiben is, azonban a gőzösítés nagyon fontos.
Erzsó Tajtiné receptje alapján.