Az egész család szereti a töltött káposztát, ezért mikor megláttam ezt a receptet, rögtön ki akartam próbálni. A finom ízével és a könnyű elkészítési módjával annyira elnyerte a tetszésünket, hogy a hétvégi ebédek folyamán mindig ott a helye.
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- 200 g rizs
- 1 hagyma
- 1 sárgarépa
- 1 kg fejes káposzta
- 200 g tejföl
- 250 ml paradicsomlé, vagy paradicsompüré vízzel elkeverve
- só
- bors
Elkészítés:
- A hozzávalókat készítsük elő.
- A káposzta külső leveleit szedd le, vágd ki a torzsáját és főzd néhány percig sós vízben a megmaradt leveleket, amíg puhák lesznek.
- Vegyél elő egy kuglóf formát és a megfőtt káposztaleveket tedd bele, igazítsd el őket, hogy mindenhová egyenletesen jusson.
- A megmaradt leveleket tedd félre.
- A hagymát és a répát vágd apróra, öntsd hozzá a paradicsomlevet, vagy a vízzel felhígított paradicsompürét és főzd 5 percig.
- A rizst kevés sós vízbe főzd félpuhára, majd szűrd le és hagyd egy kicsit hűlni.
- A darált húst, a párolt zöldségeket, a tejfölt és a félig megfőzött rizst keverd össze. Fűszerezd, egy szaftos keveréket kapsz, ettől ne remélj meg, ilyennek kell lennie.
- A tölteléket tedd a káposztalevelekre. A kilógó leveleket hajtogasd rá. A félretett káposztalevelekkel fedd be.
- 180 fokos sütőben süsd 1 órán keresztül.
- Melegen tálaljuk, tejföllel.
Jó étvágyat!