Nem kell hozzá se kemence, sem pedig kenyérsütő, hogy egy nagyon finom, ropogós házi kenyeret egyen a család. Frissen sülve, ropogós héjával a család nagy kedvence lesz, nem beszélve arról, hogy napokig friss marad!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 1/3 élesztő(50 g-os),
- 1 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál só,
- 1 kávéskanál cukor,
- 3 dl víz,
- pici margarin a jénai aljának kikenéséhez.
Elkészítés:
A liszt közepében egy kis lyukat csinálunk, amibe 1 dl langyos vizet öntünk. Hozzáadjuk a cukrot és a morzsolt élesztőt. Meghintjük liszttel és megvárjuk, amíg felfut. Ha felfutott, hozzáadjuk a sót, az olajat és a 2 dl langyos vizet. Összegyúrjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt lazán átgyúrjuk és cipót formázunk belőle.
Beletesszük a kikent, kilisztezett jénaiba (csak az alját kenjük ki) és 15 percig pihentessük. Közben előmelegítjük a sütőt. Két helyen bevágjuk a kenyeret és megkenjük a tetejét vízzel. A jénai tetejét is bevizezzük, hogy gőz keletkezzen.
200 fokon 20 percig sütjük fedővel, majd 20 percig fedő nélkül. Ha megsült kiborítjuk a jénaiból és lekenjük vízzel.