A szörp kétségtelenül divat lett újra, egyértelmű bizonyíték erre a szórakozóhelyek kínálata is a témában, szinte bárhova ülsz be, már találkozhatsz a ház szörpjével, ami valószínűleg egészségesebb is, mint a gyári társai.
Bodzaszörp télire
Hozzávalók:
- 20-30 db bodzavirág
- 4 kg kristálycukor
- 6 liter víz
- 5 egész citrom
- 10 dkg citromsav
- 1 kávéskanál nátrium benzoát
Elkészítés:
5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék 0,5 kg kristálycukrot karamellizálom, majd mikor kész az égetett cukor, ráöntök 1 liter vizet (vigyázz, mert fröcskölhet), majd addig forralom, míg a cukor felolvad a vízben.
Mikor ez megvan, a kétféle cukros szirupot egyben is összeforralom. Mikor a cukorszirup kihűlt, beleteszem a többi hozzávalót (én a virágot nem mosom meg, hisz épp a legértékesebb alkotórészét mosnám ki belőle, helyette eldugott helyről szedem, ténylegesen a természet lágy öléről).
4-5 napig érlelem, időnként megkeverem. Végül leszűröm és üvegekbe töltöm.