Ha Karácsony, akkor gyümölcskenyér. Nem vesz sok időt igénybe és nem is foghat ki az ember lányán. Bárki ügyesen és egyszerűen el tudja készíteni, a család pedig odáig lesz érte. Több napig is tökéletesen eláll.
Készítsd el és tálald a karácsonyi menü részeként vagy ajándékozd el szeretteidnek egy szalaggal átkötve!
Hozzávalók 1 kenyérhez:
- 250 g liszt
- 5 L-es tojás
- 150 g cukor
- 150 g vaj
- 30 dkg szárított gyümölcsmix
- 10 dkg dió / mandula / kesudió
- 2 evőkanál rumaroma
- 1 citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A szárított gyümölcsöket keverd össze az olajos magokkal.
Locsold le a rumaromával és a citrom levével, majd hagy állni 3 órát.
A lisztet keverd össze a sütőporral egy tálban.
A tojásokat, az olvasztott vajat és a cukrot elektromos habverővel kever ki habosra.
Add hozzá a reszelt citromjéjat és szitáld bele a sütőporos lisztet.
Ezután mehet bele a szárított gyümölcs is.
Az egészet keverd el jól és egy kivajazott, lisztezett őzgerincformába vagy hosszúkás tepsibe szedd bele.
180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 40-45 percig.
Ha kész vedd ki a sütőből és fordítsd ki egy deszkára, hogy kihűlhessen. Lecsorgathatod cukormázzal.
Vágd fel szeletekre és tálalhatod is.