Home Egészség & életmódEgészség Hatalmas tévhitek a kullancsokról, amikről mindenki rosszul tud!

Hatalmas tévhitek a kullancsokról, amikről mindenki rosszul tud!

by Krisztina

Megkezdődött a kullancsszezon… A kullancs senki számára nem ismeretlen, mégis mindenki más-mást gondol ezzel kapcsolatban és mindenről másképp tud!

Tegyünk most a helyére néhány tévhitet a kullancsokkal kapcsolatban, amit érdemes mindenkinek elolvasnia!

A kullancs a fák lombjairól ugrik áldozatára (tévhit)

A kullancs nem a fák lombjairól ugrik áldozatára!

A kullancs a közhiedelemmel ellentétben nem a fák lombozatán él. Sőt! A kullancs nem kedveli az ott uralkodó körülményeket; a fényt, a meleget, a szárazságot. A kullancsok ugyanis rendkívül érzékenyek a vízvesztésből adódó kiszáradásra, ezért a ritkább, kevésbé részlet-gazdag aljnövényzetben kevésbé szívesen tartózkodnak.

A kullancs számára az ideális életteret a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet jelenti.

Kullancs által kedvelt területek erdőkben a füves részek és fás növényzet találkozásánál találhatók, továbbá a magas fű és alacsony bokrok is kedvelt rejtekhelyeket jelentenek.

Vigyázni kell a díszítő talajtakaró növényekkel, a mélyen fekvő árnyékos területekkel, ahol a napfény nem hatol le a vegetáció aljára. Kőfalak, kőrakások, kerítés oszlopok, farakások és tornácok alatt is megbújhatnak a vérszívó kullancsok.

Minden kullancs fertőző (tévhit)

Nem minden kullancs fertőző!

Azok a kullancs egyedek, melyek fertőzöttek általában állati betegségeket okoznak, a legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz.

Néhány kórokozó az emberre is veszélyes! Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak.

A kullancs világszerte sok betegség terjesztéséért felelős, de csak töredékük veszélyes az emberre. Az emberre veszélyes kórokozók viszont súlyos kórképeket okoznak.

Az egyik legveszélyesebb kullancs betegség a vírusos, kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis). Ezen betegség ellen szerencsére már van védőoltás.

Magyarországon és a környező északi és észak-keleti szomszédainknál, a területek nagyságához viszonyítva a vírussal fertőzött kullancsok előfordulási aránya legfeljebb 1 ezrelék (!). Egyéb helyeken viszont 5-10 ezer kullancs közül már csak egyben mutatható ki a kórokozó.

Ha a kullancs fertőzött, egyes kórokozók néhány óra alatt bekerülhetnek a szervezetbe, míg mások csak napok múlva jutnak be.

Hirdetés

You may also like