Ez egy csodálatos croissant recept. Nem tartalmaz margarint és annyira finom, hogy ha kipróbálod többet nem akarsz boltit venni.
Hozzávalók (kb. 12 Croissan elkészítéséhez)
- 500 g liszt
- 350 g vaj
- 130 ml víz
- 100 ml tej
- 50 g cukor
- 10 g szárított élesztő
- 10 g só
- 1 tojás
- Az élesztőt futtassuk fel a tejben (kb. 10 perc), majd öntsük egy nagy tálba a lisztre. Adjuk hozzá a sót és cukrot is. A fakanállal vagy masszakeverő mixerrel keverjük össze az egészet. Adjuk közben hozzá a felkockázott vajat, és addig keverjük, amíg összefüggő masszát nem kapunk. Gyúrjuk kézzel egészen addig, amíg sima és rugalmas nem lesz (kb. 1 perc).
- Tegyük meleg helyre (pl. fűtőtest) és hagyjuk kelni 1 órát. Majd tegyük hűtőszekrénybe és hűtsük le 15 perc alatt.
- Kenjük rá a szobahőmérsékleten levő, puhább vajat. A tészta kb. 2/3-át kenjük be vajjal, a széleket hagyjuk üresen.
- Hajtogassuk háromba a tésztát, mintha csak egy boríték lenne. Kicsit lapítsuk le és tegyük hűtőbe 20-30 percre, hogy a vaj megkeményedjen.
- Tegyük a lapot enyhén lisztezett felületre, ellenkező esetben a tészta odaragadhat. Formázzunk egy 45×30 cm-es téglalapot a tésztából, nyújtófa segítségével. Egyharmadát a tésztának hajtsuk be.
- Hajtsd be a másik harmadát is, majd lapítsd le az egészet. Megint tedd hűtőszekrénybe 30 percig.
- Vedd ki a hűtőszekrényből, és fordítsd magad felé úgy, hogy a tűrt szélek legyenek oldalt.
- Szórd meg enyhén liszttel, és nyújts belőle újra egy 45×30 cm-es téglalapot. Ecsettel távolítsd el róla a felesleges lisztet. Újra hajtogasd háromba és tedd be hűlni 30 percig… Majd nyújts kb. 1 cm vastag 45×30 cm-es téglalpot belőle.
- Végre eljött a legérdekesebb rész. Vágj háromszögeket a tésztából úgy, hogy egyik oldalon bejelölöd 5.5 cm-enként, a másik oldalon 10 cm-enként. Vágd el a tésztát a jelek mentén.
- A szélesebb végétől indulva tekerd fel a háromszöget – és kész is a kifliforma.
- Kenjünk ki egy tepsit és helyezzük bele a kifliket. Hagyjuk kelni 1-1,5 órát, amíg még feleakkorára kel.
- Verjünk fel 1 tojásfehérjét 15 ml vízzel és kenjük be a kiflik tetejét.
- Süssük 190 C-on aranybarnára, kb. 25-27 perc alatt elkészül.
Jó étvágyat!