Home Tuti receptek Ha idén is csinálsz sárgabaracklekvárt, akkor ezt a receptet imádni fogod! Csak 3 hozzávaló az egész!

Ha idén is csinálsz sárgabaracklekvárt, akkor ezt a receptet imádni fogod! Csak 3 hozzávaló az egész!

by Krisztina

Ha idén is készítesz sárgabaracklekvárt és szeretnél ehhez egy tutira kipróbált és jól bevált receptet, akkor itt van ez a közel 100 éves recept, ami szájról-szájra terjedt és nagyszüleink soha nem bánták meg, hogy így készítették.

Hozzávalók:

  • 3 kg érett, nagy szemű sárgabarack
  • 1 kg cukor
  • szalicil

A barackba számold bele a héj és a mag súlyát, tehát pár szemmel több legyen!

Azért jó, ha sok cukorral készül, mert a cukor nemcsak a savat köti le a barackban, de tartósítja is, kevesebb szalicil kell hozzá.

Elkészítés:

Forró vízzel öntsd le a barackot, tíz percig álljon, utána könnyedén lejön a héja, magozd ki. Öntsd rá a cukrot, majd hagyd állni jó pár órát a melegben, ha lehet a napon. Öntsd le a levét, szörpnek jó lesz.

Ennyi barack belefér egy 5 literes lábosba, állandó kevergetés mellett lassú tűzön sűrtsd be, de nem kell, hogy nagyon sűrű legyen, a lekvár akkor jó, ha nem áll meg benne a kanál. 2-3 óra elég neki. Amíg készül, az üvegeket 100 fokos sütőben fertőtlenítsd és teljesen szárítsd ki.

A lekvárról főzés közben szedd le a habot teaszűrővel. Ha kész, töltsd az üvegekbe a lekvárt, minél kevesebb levegőnek maradjon hely a tetején, szórd meg késhegynyi szalicillal, majd zárd le.

Száraz dunsztban kell kihűteni 3 napig. Mehet a paplan alá, vagy készíthetsz saját fészket a lekvároknak. A Nagyi rézüstben vagy cserépedényben főzte, de a megszokott lábas is jó lesz, ha patyolat tiszta.

Hirdetés

You may also like