Home Egészség & életmódEgészség Gyakran vérzik az orrod, az ínyed? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

Gyakran vérzik az orrod, az ínyed? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

by Krisztina

Bármilyen banálisnak is tűnjék egy vérzés, érdemes orvoshoz fordulni, mert akár súlyos probléma is lehet belőle.

Fogínyvérzés

Ha a gondot nem a fogínyek begyulladása okozza, akkor C-, vagy K-vitamin hiány lehet az ok, amit legjobban vérminta alapján tudnak megállapítani az orvosok. Ezért nagyon fontos, hogy C-vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasszunk, ilyenek a citrusfélé, a brokkoli, a paradicsom, a málna, a paprika. Ami a K-vitamint illeti, sok van belőle például a spenótban, a salátában, a repce olajban, a szójában, vagy az olívaolajban.

A terhesség alatt megváltozó hormonháztartás is gyengítheti az ínyt, emiatt az vérezni kezdhet. Emellett a vérnyomáscsökkentők is okozhatják a problémát, ahogy a cukorbetegség is.

Ahhoz, hogy megszüntessük az ínyek vérzését gargarizáljunk sós vízzel.

Vaginális vérzés

Itt természetesen nem a menstruáció idején bekövetkező vérzésre kell gondolni, hanem a perióduson kívüliekre. Ezt okozhatja a hormonháztartás felborulása, ami az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának felbomlása eredményez. Ezt sok esetben a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták, vagy a pajzsmirigy túltengése okozhatja.

Kiválthat vérzést a méhpolip, ahogyan egy méhen kívüli terhesség, vagy fibróma is, amely az esetek többségében egy jóindulatú daganat. Egyes esetekben a nemi betegségeket okozó bakteriális gyulladások is állhatnak a háttérben, ezért nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat igénybevétele.

Végbéli vérzés

Ha véres székletet észlelünk, mindenképp keressünk fel egy orvost, mert ez a bélrendszer súlyos, akár daganatos betegségére utalhat. E mögött állhatnak bakteriális fertőzések nyomán kialakult gyulladások, fekélyek, Crohn-betegség, a bélrendszer véredényeinek betegsége, sérülése.

Orrvérzés

Első látásra ijesztő látvány a vérző orr, de általában nem valamilyen súlyos betegség okozza a problémát. A leggyakrabban a száraz és a párás levegő okozhat orrvérzést. Ezért kell télen növelni a benti levegő páratartalmát, nyáron meg csökkenteni. Az allergia elleni gyógyszerek is okozhatnak orrvérzést, ahogy a kémiai vegyszeralapú gyógyszerek. Az idegesség, stressz, vesebetegségek, sérülések, magas vérnyomás, különböző keringési betegségek is az okok között vannak.

Ha elindul az orrunk vére, óvatosan dőljünk előre, ne hátra, és hagyjuk, hogy a vér kifolyjon. Amennyiben 20 perc múlva sem akar elállni a vérzés, orvoshoz kell menni.

Forrás

Hirdetés

You may also like