Home Egészség & életmód Ez történik a szervezetünkkel, ha napi 5 percet mezítláb mászkálunk

Ez történik a szervezetünkkel, ha napi 5 percet mezítláb mászkálunk

by Brigitta

A hétköznapok rohanásában legnagyobb vágyad talán az, hogy este valaki megmasszírozza a fájós talpaidat. Erre talán nincs mindig lehetőséged, de szerencsére van egy jó hírünk!

Teljesen ingyen juthatsz tökéletes talpmasszázshoz, ha olykor egy 5 percet mezítláb sétálsz a szőnyegen, kövön, parketten.

Mozgasd át a lábfejed!

A zárt cipő miatt egy hosszú nap végére elfáradnak a lábaid, ezért érdemes időnként alaposan átmozgatnod mindkét lábfejed. Még ennél is jobb, ha a nap során tudsz arra időt szakítani, hogy mezítláb sétálj legalább egy keveset. Így a nap végére enyhülhet, akár meg is szűnhet talpadban a fájdalom.

Lúdtalp ellen: szaladgálj!

Tudtad, hogy rendkívül magas a gerincbetegségben szenvedők aránya? Miközben a 10 éves gyerekek közt relatív kevés a lúdtalpas, addig a 20 éves korosztály közt igen gyakori. Ortopéd orvosok azt állítják, ennek egyik oka az, hogy a kicsik többet szaladgálnak mezítláb. Te azonban egész nap zárt cipőkben, sokszor hatalmas sarkakon jársz. Az, hogy a húszas éveidre lúdtalpas legyél, szinte borítékolható.

Járj minél többet kavicson, földúton, göröngyös felületen mezítláb!

A legolcsóbb masszázs!

Több ezer forintot fizetsz egy jó talpmasszázsért, pedig hasonló hatást érhetsz el, ha a kertben cipő nélkül töltöd a napod. A mezítlábazás vitalizálja a talpadon levő reflexzónákat. Különösen jót tesz, ha egyenetlen felszínen végzed a gyakorlatot, salak, murva, rögös talaj a legjobb választás!

Ettől a vérkeringésed, sőt a nyirokkeringésed is jobb lesz. Ha mezítláb jársz, egészségesebb leszel.

Egyensúlyvesztés esetén

Érezted már, hogyha otthon kibújsz a cipődből, néhány pillanatra bizonytalanná válnak a lépéseid? Ez szintén a hosszú cipőhasználat miatt történik veled. Ha ugyanis rajtad van a lábbeli, nem érzed a talaj egyenetlenségeit. Amikor viszont leveszed a cipőd, talpad hirtelen nem tud “átállni” az új közegre, az információ gyorsabban jut az agyba, mint ahogy a test reagálni tud. Ettől a furcsa helyzettől akár meg is szédülhetsz. Ha ilyet tapasztalsz, nem kell rögtön orvoshoz rohannod, csak járj mezítláb.

Kneipp kúra

Ha szeretsz korán kelni, akkor ezt a kúrát neked találták ki. Olcsó és egész napra fitté tesz téged a talpadon keresztül. A kúra lényege, hogy a még harmatos fűben lépkedj mezítláb. Ezzel a vérkeringésed gyorsul, hiszen a hűvös harmat felpezsdít. A talpadon keresztül az egész szervezetre hatni fog a frissítő érzés.Remekül fogod érezni magad egész nap.

 

Hirdetés

You may also like