Home Egészség & életmód Érintsd össze a hüvelykujjad a gyűrűsujjaddal, majd tartsd úgy pár másodpercig. Hihetetlen a hatás!

Érintsd össze a hüvelykujjad a gyűrűsujjaddal, majd tartsd úgy pár másodpercig. Hihetetlen a hatás!

by Brigitta

A jóga emberek millióinak kedvenc mozgásformája, aminek számos egészségügyi előnye van, megnyugtatja a testet és a szellemet, segít jobban érezni magunkat.

Tudományosan is bizonyított, hogy rendszeres jógázással a paraszimpatikus idegrendszer működése is fokozható. Ezáltal a szervezet a pihenés-emésztés üzemmódba kapcsol és nyugalmi állapotba kerül. A jóga legalább olyan hatékony vagy még hatékonyabb, mint bármely más hagyományos testmozgás és emiatt is csökkenti a stresszt.

1. Prana Mudra – Az Élet mudrája

Ez az alapvető mudra kiegyensúlyozza a test energiáit, erősíti az immunrendszert és revitalizálja a testet. Jót tesz a látásnak, segít álmatlanság esetén és csökkenti az éhségérzetet.

A gyűrűsujj és a kisujj begyével érintsük meg a hüvelykujj hegyét, miközben a két másik ujjat egyenesen tartjuk. A nap folyamán bármikor gyakorolhatjuk ezt a mudrát, ha rendszeresen elvégezzük, rengeteg energiához jutunk.

2. Prithvi Mudra – A Föld mudrája

Nagyszerű segítség lesz, ha kimerültnek, stresszesnek érezzük magunkat, mivel csökkenti a gyengeséget, segíti az emésztést és javítja a vérkeringést.

Érintsük és nyomjuk össze a gyűrűsujj és a hüvelykujj hegyét. A másik három ujj legyen kinyújtva. A legjobb hatás érdekében reggel végezzük.

3. Agni Mudra – A Tűz mudrája

A Nap mudrájaként is ismert ez az idegesség ellen hasznos, fogyást és emésztést segítő gyakorlat, mellyel a pajzsmirigy működése is javítható.

Hajlítsd be a gyűrűsujjat és a hüvelykujjal gyakorolj nyomást a második ujjpercére.

Reggel éhgyomorra végezzük, közben üljünk le. Tartsuk meg 10-15 percig, naponta kétszer gyakoroljuk. Meleg időben ne végezzük túl gyakran.

4. Apanu Vaya Mudra – A Szív mudrája

Szíverősítő hatása miatt nagyon jót tesz azoknak, akiknek már volt szívrohamuk.

A középső és a gyűrűsujj hegyével érintsd meg a hüvelykujj hegyét. A mutatóujj érintse a hüvelykujj alsó részét és egy kis nyomást gyakoroljon rá, a kisujj legyen kinyújtva.

Tartsd 15 percig és végezd el naponta.

5. Gyan Mudra – A Tudás mudrája

Ez a mudra növeli a tudást elősegítő koncentrációt és javítja a memóriát. Nagyon hasznos álmatlanság ellen, emellett serkenti az agyalapi és a belső elválasztású mirigyek működését.

Ez a mudra meditáció során gyakran előfordul. A mutatóujj hegyével érintsd meg a hüvelykujj hegyét, a másik három ujjat nyújtsd ki vagy tartsd őket enyhén behajlítva.

A legjobb eredmény érdekében reggel végezd, közben ülhetsz, állhatsz vagy akár fekhetsz is.

6. Varun Mudra – A Víz mudrája

Számos előnye van a bőrre nézve, hidratálja azt és segíti a szervezetben a folyadékok keringését.

Finoman érintsd össze a hüvelykujj és a kisujj hegyét.

A nap során bármikor végezheted, közben ülj le. Asztma vagy más légzési probléma esetén ne gyakorold!

7. Vayu Mudra – A Levegő mudrája

Ez a mudra kitűnő krónikus reumatikus betegség, köszvény, bénulás, ízületi gyulladás, Parkinson-kór esetén. Felszabadítja a gyomorba szorult felesleges levegőt.

Minden ujjnak három ujjperce van, kivéve a hüvelykujjat. A mutatóujjat tedd a hüvelykujj alsó részéhez úgy, hogy a hüvelykujj hegye a mutatóujj második csontjának hegyén legyen. A másik három ujjat nyújtsd ki. Tartsd meg 45 másodpercig, hogy csökkentsd a fájdalmat.

Bármikor végezhető, de hosszútávon a test egyensúlyának felborulásához vezethet. Ezért amint a tünetek csökkenését tapasztalod, hagyd abba a gyakorlatot!

Hirdetés

You may also like