Az eper lekvárt mindenki szereti, süteményekhez, kenyérre kenve, fánkhoz, palacsintához, bármihez tökéletes választás. Ha már próbálkoztál otthon eper lekvár készítéssel, akkor tudod mekkora meló.
Nagyanyáink számára még természetes volt, hogy idénygyümölcsökből lekvárt, befőttet készítettek. Manapság újra reneszánszát éli a befőzés, egyre egészségesebb, cukor- és tartósítószer-mentes változatai készülnek. Indul az eperszezon, lepd meg a családot saját készítésű mindenmentes eperlekvárral. Segítünk, leírjuk, hogy csináld.
Mindenmentes eperlekvár hozzávalói
Ez a recept annyira egyszerű, hogy mindössze három hozzávalóra lesz szükséged:
1,5 kg friss eperre, 45 dkg nyírfacukorra, 1 nagyobb citrom kifacsart levére és reszelt héjára (a reszelés előtt alaposan öblítsd le). 3-4 közepes méretű befőttesüveget szerezz még be, kiváló a csatos fedelű, mert könnyen és légmentesen zárható az üveg.
Így készítsd el mindenmentes eperlekvárodat
A gyümölcsöket mosd meg, csumázd le, vágd ketté. A nagyobbakat négyfelé is darabolhatod. Tűzálló nagyobb lábasba öntsd a gyümölcsöt, add hozzá a citrom levét és a reszelt héjat, majd nem túl magas hőfokon kezdd el hevíteni. Amikor kezd puhulni az eper, krumplinyomóval óvatosan törd át. Add hozzá a cukrot és főzd addig, amíg elkezd kissé sűrűsödni. Az eperbefőzés egyik alapszabálya, hogy fakanállal gyakran kevergesd. Ha sűrűbb lekvárt szeretnél, akkor főzd tovább a gyümölcsöt.
Az elkészült forró eper lekvárt töltsd a tisztára mosott üvegekbe, jól zárd le, majd fordítsd fejjel lefelé. Meleg takaróval bedunsztolhatod, így lassabban hűl le, tovább marad friss.
Mivel lekvárod tartósítószere a citromlé (vagyis az aszkorbinsav), ezért felbontás után hűtőszekrényben tárold, és a lehető leggyorsabban fogyaszd el.