Az ‘arany tej’ különlegesen finom ital, amely az egész család számára számos egészségügyi előnnyel szolgál. Segíthet az ízületi gyulladás csökkentésében, fokozza az immunrendszer hatékonyságát, fenntartja az egészséges szív-érrendszert, segít a testsúly csökkentésben, és megőrzi a normál vércukorszintet. Bizonyíték van arra is, hogy a kurkuma rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Miért annyira egészséges az ‘arany tej’?
Az arany tej egészségi előnyeit főként a kurkuma és a kókuszolaj szolgáltatja. A kurkuma egy csodálatos fűszer, amelyet sok ételhez lehet színezőként és ízelítőként adni. A kurkuma gyógyító ereje a kurkumin nevű anyagnak tulajdonítható. A kurkuma évszázadok óta használatos az ájurvédikus gyógyászatban gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antiszeptikus tulajdonságai miatt.
Fekete borsot azért használunk ‘arany tejben’, hogy növeljük a kurkumin felszívódását a szervezetben. Egy tanulmány kimutatta, hogy piperin (fekete borsban található anyag) hozzáadásával a kurkumin biohasznosulása akár 2000% -kal is növekedhet!
A szűz kókuszolaj hozzáadásával pedig az ‘arany tej’ gyógyító erejének fokozását érhetjük el. Segít a kurkumin felszívódásának mértékét növelni. A kókuszolajnak ezen kívül számos egészségjavító hatása is van. Antibakteriális és gombaellenes és számos betegség kezelésére használható. Természetes energiaforrás, amely segít felgyorsítani az anyagcserét.
AZ ‘ARANY TEJ’ ELŐNYEI:
- Gyulladáscsökkentő tulajdonságok
- Erősíti az emésztőrendszert
- Javítja a szívműködést
- Javítja a vérkeringést
- Csökkenti a vérnyomást
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Szabályozza a vércukorszintet
- Javítja az agyműködést
- Természetes antidepresszáns
- Csökkenti a stresszt
- Növeli az immunrendszer hatékonyságát
- A rák megelőzésében lehet szerepe
- Segít a fogyásban
‘ARANY TEJ’ RECEPT
Először is, készíts egy arany pasztát a kurkuma, a fekete bors és a víz keverékéből. A következő lépés az arany paszta kókuszolajjal és tejjel való elkeverése, hogy élvezetes az egészségmegőrző italt kaphass.
‘Arany paszta’ recept
- 1/2 csésze tiszta víz
- 1/4 csésze kurkuma por
- 1/2 teáskanál fekete bors
Elkészítés:
Tedd fel főni a vizet közepes hõmérsékleten.
Add hozzá a kurkumát és a fekete borsot, és jól keverd el, hogy hozzon sima pasztát kapj.
Főzd óvatosan 7-9 percig, hogy a paszta megfelelően megfőjön.
Ha a sárga paszta túlságosan kiszáradna, adhatsz hozzá még vizet.
Hagyja kihűlni az aranyszínű pépet, és tárold egy légmentesen zárható fedelű üvegtartályban.
A pasztát legfeljebb 3 hétig tarthatod a hűtőszekrényben. Ezután fémes ízű lesz és ki kell dobni.
‘Arany tej’ recept
1/4 – 1/2 teáskanál kurkuma paszta az ízlésedtől függően
1 csésze tej (állati tejet vagy növényi tejet is használhatsz)
1 teáskanál finomítatlan kókuszolaj
Kevés méz (vagy egyéb, kedved szerinti édesítő)
Elkészítés:
Keverd össze a tejet és kurkuma pasztát egy edényben, és főzd közepes lángon.
Az elegyet addig melegítsd, amíg nem gőzölög, de nem forrald!
Vedd le a tűzről és hagyd hűlni.
Adj hozzá mézet és olajat.
Az olaj hozzáadása növeli az ‘arany tej’ egészségi előnyeit, mivel egészséges zsírsavakat szolgáltat és tovább növeli a kurkuma felszívódását.
Az ital szép aranysárga színű, innen kapta a nevét.
Mivel a kurkuma megakadályozza a vérrögképződést és csökkenti a vércukorszintet, konzultáljon orvosával, ha cukorbetegséggel kezelnek vagy a vérhigítót szedsz, mert túlzott fogyasztása befolyásolhat egyes gyógyszereket.