Home Tuti receptek A sárgabarack lekvár szabályai: 10-ből 9 ember itt hibázza el!

A sárgabarack lekvár szabályai: 10-ből 9 ember itt hibázza el!

by Krisztina

Elérkezett a sárgabarack lekvárok készítésének időszaka, amikor a legtöbb konyhából árad a finom főzött gyümölcs áradat.

Vannak azonban olyanok, akik hiába tartanak be minden leírást lépésről-lépésre, mégsem sikerül a lekvár végül, amiért magukat, vagy a receptet, esetleg a segítőt hibáztatják. Nos, nem feltétlenül biztos, hogy ezekben kell keresnünk a hibát, sokkal inkább az alábbi szabályok valamelyikével nem voltunk tisztában!

Megpucoljuk, vagy sem?

A barackot sokan megpucolják: ilyenkor leforrázzák és lehúzzák a gyümölcs héját. Nagyon időigényes és hosszú munka, ami rengeteg türelmet igényel. Hibát követünk el, ha megpucoljuk, ugyanis a héjban van a legtöbb ízanyag, itt találkozik a sárgabarack édes és savanykás íze.

Időzítés

Soha ne kezdjük el a lekvár készítését akkor, ha a gyümölcs még nem teljesen puha, ezzel ugyanis nem lesz elég édes a lekvár, a cukor túladagolása pedig nem túl előnyös, már csak az egészségünk szempontjából sem. Addig sem szabad viszont várni, amíg rohadásnak indul, ugyanis a sérült részek kellemetlen, savanykás ízt csempészhetnek a lekvárba. A legjobb, ha szép, érett, egészséges gyümölcsökkel dolgozunk.

Cukor vagy sárgabarack ízű legyen?

Ha valamin igazán lehet vitatkozni a lekvárok befőzésével kapcsolatban, az a cukor kérdése. Kell-e, és ha igen, akkor mennyi és milyen. A régi iskolák alapreceptjei azt mondják: két rész gyümölcs, egy rész cukor kell a lekvárhoz. Ez rettenetesen sok cukor, ilyen mennyiségben azért is szükségtelen, mert teljesen elveszi a gyümölcs saját ízét, nemcsak azért, mert egészségtelen és hizlal. A sárgabarack, ha sikerült igazán jó gyümölcsöt szerezni, nagyon édes gyümölcs, szerintem mégis kell bele egy kevés cukor. Éppen csak annyi, amennyi előhívja, fokozza a barack saját ízét.

Zselésítő

Ma már számtalan segédanyag található a boltokban, amelyek közül léteznek már olyanok, amelyektől nem kell tartanunk, hogy károsak lehetnek az egészségünkre. Keressük mindig azt, ami pektinalapú, ez ugyanis a gyümölcs saját sűrítő anyaga, ami természetes. Ha zselésítőt használunk, mindig csak óvatosan és szigorúan az előírásoknak megfelelően adagoljuk, ne feledkezzünk meg ugyanis arról, hogy miután kihűl, sokat sűrűsödik.

Üvegek terilizálás

Tartósítószer helyett elég alaposan sterilizálni az üvegeket. A legjobbak a 2-3 decis vagy még kisebb kiszerelések, mert így könnyebb ajándékozni, és kisebb eséllyel romlik meg a már felbontott üveg. Akinek van mosogatógépe, annak elég belepakolni az üvegeket, és egy magas hőfokú programra állítani, majd úgy időzíteni, hogy éppen akkorra legyen kész, mikor a lekvár. Ha nincs, még mindig jöhet a mikrohullámú vagy a sütő. Van, aki lefelé fordítja az üveget, miután beletöltötte a forró pépet, más viszont ezt a lépést kihagyja.

Dunsztolás

Csomagoljuk újságpapírba az üvegeket és takarjuk be meleg takaróval. Ezt a módszert mindenképp ajánlott nem elhanyagolni, nagyon hasznos ugyanis a gyümölcsök szempontjából.

Fűszerezés

Egyáltalán nem tiltott fűszerezni a lekvárokat, sőt, nagyon divatos dolog fűszerezni a őket, a barackot különösen: pálinkával, vaníliával, fahéjjal, sőt, levendulával is. Vagy kombinálni: bogyósokkal, például ribizlivel vagy málnával, áfonyával.

Hirdetés

You may also like