Home Tuti receptek 5 dolog, amit csirke sütésénél mindenki elhibáz

5 dolog, amit csirke sütésénél mindenki elhibáz

by Judith

Akár minden nap tudnék csirkét enni, de mindig ódzkodtam tőle, hogy magam csináljam, mert vagy kissé nyers maradt belül vagy éppen túl száraz lett.  Csak most tanultam meg, hogyan tudom tökéletesen elkészíteni, hogy omlós és ízletes is legyen és szeretném a tudományomat veletek is megosztani.

Kövessétek ezt a néhány szabályt és soha többé nem kell száraz csirkét ennetek.

 

  1. Kiolvasztás szobahőmérsékleten

Ezt felejtsd el. Helyette vedd ki a csirkét már az elkészítés előtti este a fagyasztóból és hagyd kiolvadni a hűtőben. Ez csökkenti a salmonella és egyéb baktériumfertőzés kockázatát.

  1. Túl sok vagy túl kevés fűszer?

A csirkének nem igazán karakteres az íze, így fontos, hogy jól fűszerezzük. A só és a bors alap, de sok más ízesítő is van, amit használhatunk. A mellhez vagy a combhoz ajánlom a szójaszószos-mézes-fokhagymás pácot. Az eredmény mennyei.

  1. Forgatás

Ha csirkét sütsz serpenyőben, nagyon fontos, hogy hagyd megfelelően átsülni, anélkül, hogy túl sokat forgatnád. Így lesz finom ropogós. A másik dolog, hogy soha nem takard le nagyobb részben, mint a csirke 2/3-a, mert így inkább főzöd, ahelyett, hogy sütnéd.

  1. Távolítsuk el a csontokat és a bőrt sütés/főzés előtt

Nagy hiba! A bőr és csontok kiemelik az ízélmény egészét – a húslevesek lényege is a csont és bőr. Ugyanakkor a bőr adja a csirke szaftosságát, amit még elkészítés után is leszedhetsz, ha nem szereted.

  1. A hőmérő hasznos?

De még mennyire! Mivel a csirke könnyen kiszárad készítés közben, nagyon hasznos tud lenni. Igazából ha van egy kéznél, akkor nem lehet elrontani a csirkét.

A csirkemell belső hőmérsékletes a legjobb, ha 60°C-os, míg a comb akkor, ha 80°C-os. Ha egész csirkét sütsz, érdemes lefejteni a mellett, ha már kész és hagyni a többi részt tovább sülni, hogy tökéletes legyen. Így a mell nem fog kiszáradni.

Kérlek oszd meg ezt a cikket minden csirkeimádó ismerősöddel!

 

Hirdetés

You may also like