A szöszös ökörfarkkóró, ez a kecses, sudár, aranysárga virágokkal rendelkező útszéli gyom már a középkorban is ismert és megbecsült gyógynövény volt.
Mi mindenre jó a szöszös ökörfarkkóró?
A növény legértékesebb része a virága, méghozzá napsárga ragyogó virágpártája, melyet a fészekből kicsípve, csésze nélkül gyűjtenek. Nyálkaanyagokat (3-8%), szaponinokat, flavonoidokat (1-4%) és karotinoidokat (pl. krocetin) tartalmaz elsősorban, mely utóbbiak a sárga virágszín kialakításában is szerepet játszanak.
Virágai köptető, hurutoldó, köhögés-csillapító és izzasztó hatásúak, ezért elsősorban meghűléses betegségek, főleg köhögés, garat- és gégehurut, valamint a felső légutak gyulladásainak kezelésére alkalmasak. Köptető hatásuk szaponin-tartalmuknak köszönhető. A virágszirmok nyálkaanyagai bevonják a torok irritált, gyulladt nyálkahártyáját, vízzel kissé megduzzadva védőréteget képeznek rajta, így védik a külső ingerektől. Flavonoidjaik pedig a hörgők gyulladásos folyamatait csökkentik.
Az ökörfarkkóróból készített főzet allergiás szénanátha esetén is enyhülést hozhat. A népi gyógyászatban fülgyulladás és fülekcéma ellen is hatásosnak tartják. Napjainkban a vegyiparban szőke hajat ápoló samponokhoz is felhasználják.
A szöszös ökörfarkkóró tea elkészítési módja:
Egy maréknyi szárított virágzatot öntsünk fel 2 dl meleg vízzel, vagy keverjük bele őket bármilyen más, általunk kedvelt tea vizébe (az ökörfarkkóró-virágoknak nincs jellegzetes íze). Mivel a nyálkaanyagok hőre érzékenyek, nem célszerű a teakészítés során túl forró vizet alkalmazni. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd szűrjük le és kortyonként fogyasszuk.
Opcionálisan fodormentával és mézzel ízesíthetjük. Természetesen mindkettő jótékony hatású mindamellett, hogy finom ízük van.