Home Egészség & életmódEgészség Súlyos betegségekhez vezethet a hasi zsír!Te tudtál róla?

Súlyos betegségekhez vezethet a hasi zsír!Te tudtál róla?

by Zsani

A hasi elhízás nem csak esztétikai szempontból nem előnyös, hanem egészségügyi szempontból sem.

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a derekuk körüli „úszógumi” súlyos betegségek kockázatát növeli, mutatta ki egy 2 085 fő bevonásával végzett felmérés. A megkérdezettek 97 százaléka nem volt tisztában az összefüggésekkel, bár 71 százalékuk beismerte, hogy túlsúlyt hordoz a dereka körül.

A test középtájékán felhalmozódó súlyfelesleg ösztrogént termel és a hasban különböző vegyületek túltermelődését idézi elő, ami a halálos betegségek nagyobb kockázatával jár.

A nők 2-es típusú cukorbetegséget és szívbetegséget kaphatnak, ha a derékbőségük meghaladja a 80 cm-t. Férfiak esetében a kockázat 94 cm felett kezd el növekedni.  Dr. Mike Knapton, a Brit Szív Alapítvány munkatársa szerint: „A derék körüli ártalmatlannak hitt úszógumi valójában nagyon is veszélyes.

Lehet, hogy épp otthon pihenünk, miközben a zsírsejtek túlóráznak, hormonokat és más vegyületeket bocsátanak ki magukból, melyek betegségeket okozhatnak. Csak néhány másodpercet vesz igénybe, hogy egy mérőszalaggal megmérjük a derekunkat, de ez egy fontos első lépés lehet az egészségesebb jövőnk felé.”  A derékbőség növekedhet az életkor előrehaladtával, de sokan letagadják a zsírpárnáikat.

A felmérésben a nők kevésbé aggódtak az úszógumi egészségügyi következményei miatt, inkább csak az esztétikai hátránya érdekelte őket – és az, hogy beleférnek-e a ruhájukba. A férfiaknak és nőknek csak kevesebb, mint fele (44 %) igyekezett többet mozogni azért, hogy karcsúbbak maradjanak. 27 százalékuk inkább ruhatárat cserélt. Három vezető brit alapítvány most egy új, Aktív Zsír névre keresztelt programot indít útjára, hogy felhívják a figyelmet a veszélyekre.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .