Home Egészség & életmód Minden a kókuszolajról – csak óvatosan vele! Érvek és ellenérvek

Minden a kókuszolajról – csak óvatosan vele! Érvek és ellenérvek

by Krisztina

Mostanában a csapból is a kókuszolaj előnyeiről szóló cikkek folynak, és vitathatatlan, hogy ez az egyik legegészségesebb olajfajta a világon.

De mivel mégiscsak olajról van szó, megvannak a hátrányai – ha nagy mennyiségben fogyasztod, kifejezetten káros lehet az egészségedre! Most megtudhatod, hogyan érdemes használnod!

1/4 A sokoldalú kókuszolaj

Először ejtsünk néhány szót az előnyökről.
Az olívaolaj vagy a rendes napraforgóolaj tökéletes helyettesítője a kókuszolaj,
mert sokkal egészségesebb – ugyan főként telített zsírsavakat tartalmaz,
mégis sokkal könnyebben használja fel a szervezet, mint a nehezebb olajfajtákat,
amelyek szintén ebből az egészségtelen zsírból állnak össze.
Nagyon finomakat lehet vele sütni-főzni, és a bőrödre kenve is csodákra képes,
mert hidratálja és megnyugtatja a gyulladt bőrfelületeket, tökéletes pattanások kezelésére és vízhiányos bőrre is.
De mint nagyjából minden a világon, túlzott mennyiségben ez is egészségtelen lehet.
Mostanában a csapból is a kókuszolaj előnyeiről szóló cikkek folynak, és vitathatatlan,
hogy ez az egyik legegészségesebb olajfajta a világon. De mivel mégiscsak olajról van szó,
megvannak a hátrányai – ha nagy mennyiségben fogyasztod, kifejezetten káros az egészségedre!

2/4 Telített és telítetlen zsírok

Unalomig ismételt már, hogy a diétázók és az egészségükre vigyázók a telítetlen zsírokat tartalmazó ételeket válasszák
– ilyenek vannak a halakban, a magvakban és a kókuszolajban is.
Ezek kis mennyiségben fogyasztva hozzájárulnak az egészséges makrotápanyagok beviteléhez,
tehát elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott étrendhez.
De amíg a halban és a magvakban kevés, addig a kókuszolajban nagyon sok zsiradék található,
ráadásul a telített fajtából, ami már megterheli a szervezetedet – főleg a keringési rendszeredet.

3/4 A túlzott olajfogyasztás veszélyei

Mivel a kókuszolaj nagy része telített, azaz rossz fajta zsír, hiába dolgozza fel könnyen a szervezeted,
kifejezetten rosszat tesz a testednek. Bizonyították, hogy a telített zsírsavakat rendszeresen fogyasztók
hajlamosabbak a szív- és érrendszeri betegségekre – a vérből kiváló zsír szó szerint lerakódik az érfalakra,
összeszűkíti azokat, és így kevesebb vér, ezzel együtt kevesebb oxigén is jut a szervezetedbe.
A kókuszolaj úgynevezett MCT-zsírsavakat tartalmaz, amelyek közvetlenül és változás nélkül jutnak
át a bélnyálkahártya sejtjein – ettől egészséges a kókuszolaj, mert nem a nyirokkeringésen keresztül
dolgozza fel a szervezeted őket. Nagyobb mennyiségben azonban ugyanúgy ártalmas, mint a többi olajfajta.

4/4 Egyem vagy ne egyem?

Fontos tisztázni, hogy a kókuszolaj nem csodaszer. Ugyanúgy veszélyes a szívedre,
mint az összes többi olajfajta, ha túl sokat fogyasztasz belőle – de ez valójában minden étellel így van.
Ha sok gyümölcsöt eszel, a gyümölcscukor árt meg, a zöldségekben pedig ugyanúgy van szénhidrát, mint a kenyérben, ezért ha napi három kiló brokkolit eszel meg, ugyanúgy terheled a szervezetedet az emésztésével.
Kis mennyiségben (a napi sütés-főzés közben mondjuk) azonban egészségesebb választás a kókuszolaj,
mint bármelyik másik társa – ráadásul kutatások bizonyították, hogy a deréktérfogatodnak is jót tesz,
ha ezt használod alapanyagként.
Szóval ne dobd ki a kókuszolajat a szekrényből, csak használd okosan!

Gabriz Vital

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .