Minden tapasztalt háziasszony szembesült már azzal, amikor hagymát vág akkor bizony elerednek a könnyei. Mindenki más-más módszerre esküszik.
A hagyma egészségügyi, és terápiás tulajdonságait is elismerik. Az egyetlen gond az az, hogy amikor hagymát vágunk égető érzést vált ki és könnyeket csal a szemünkbe.
Íme néhány tipp hogyan kerüld el a könnyezést hagymavágáskor:
Miért vált ki a hagyma könnyezést?
A sírást okozó vegyületek csak akkor szabadulnak fel, ha megroncsoljuk a hagyma sejtjeit.Egy enzim hatására az egyébként szagtalan molekula, a (transz-(+)-(-)-S-(1-propenil)-L-cisztein-szulfoxid) lebomlik három vegyületre és ezek egyikétől, a propántial-S-oxidtól könnyezünk, ugyanis ez a vegyület irritálja a nyálkahártyát. A könnyfakasztást kiváltó kémiai reakciót a hagyma egyébként védekezésre használja, néhány molekulája gombaölőként és antibiotikumként viselkedik, ami megvédheti a hagymát a pusztulástól.
Hogyan vágjuk fel a hagymát sírás nélkül?
Vágja ki a hagymának azt a részét, ami tartalmazza a gyökereket, úgy, hogy az egy kúp formát adjon ki. Ügyeljen arra, hogy a vágás ne legyen mélyebb mint a hagyma 1/3 része. Így szabadulhat meg a hagyma azon részétől, amely a könnyezést váltja ki.
Citromot a vágódeszkára:
Dörzsölje be a vágódeszkát citrommal. Ezzel nem csak a sírást kerülheti el, hanem a kellemetlen szagokat is a deszkán.
Hagymát a vízbe:
Mielőtt belekezdenénk az alapanyag szeletelésébe, a külső rétegtől megszabadítva tegyünk vízbe a hagymát 15-20 percre és csak utána kezdjük el felkockázni. Ezzel a módszerrel szinte biztos, hogy könnyek nélkül ússzuk meg a főzés előkészületeit.
Hagymát a mélyhűtőbe:
A hagymát megpucolás után félbevágjuk és berakjuk a mélyhűtőbe egy kis időre (10-15 perc). Ennyi idő alatt nem fagy meg, tudjuk szeletelni, viszont a szemünket bántó illóolajok megdermednek, így nem tudnak majd kellemetlen perceket okozni senkinek.