Home Egészség & életmódEgészség Így jelzi a füled, ha valami nincs rendben. Ezeket a tüneteket soha ne hagyd figyelmen kívül!

Így jelzi a füled, ha valami nincs rendben. Ezeket a tüneteket soha ne hagyd figyelmen kívül!

by Judith

Normális higiénés szokás, hogy a fülünket naponta tisztítjuk. Viszont azt nem mindannyian tudjuk, hogy a fülzsír védő funkcióval rendelkezik, és jelezheti az egészségünk állapotát is. Egy fültisztító pálcika segítségével ellenőrizni tudod a fülzsír színét, mi pedig megmagyarázzuk, hogy az mit jelez.

 

Szürke színű

Ha egyéb tünetek nélkül ilyen színű, nincs miért aggódni. Valószínűleg csak por. A fülzsír jellemzően ilyen tud lenni a nagyvárosban élőknél, mert a levegő meglehetősen szennyezett.

Vérnyomokkal

Ha a fül tisztításakor vérnyomokat észlelsz, azt jelezheti, hogy a dobhártyád berepedt. Ebben az esetben a fület fertőzés érheti, amelyek fülgyulladáshoz és ennek következtében a hallás romlásához vezethet. Mindenképpen érdemes elmenned orvoshoz.

Barna színű

Ha a fülzsír termelődése nagyobb és sötétebb színű, az azt jelezheti, hogy a tested nagyon stresszes időszakon megy keresztül. Próbálja meg néhány napot nyugodt és békés környezetben tölteni.

A fekete színű

Ha csak egyszer fordul elő, nincs miért aggódni. Ha azonban viszket a füled, és a viszketés erősebbé válik, akkor menj el orvoshoz, mert a fülzsír fekete színe gombás fertőzés jele is lehet.

Fehér színű 

A fülzsír fehér színe azt jelenti, hogy vitamin – és a mikroelem hiány lépett fel a szervezetben, különösen vas és réz. Ezért ajánlott a babot és a zabpehelyhez adni az étrendedhez. Vitamin kiegészítésről is gondoskodnod kellene.

Kellemetlen illatú

Ha erősen kellemetlen szagúnak érzed, akkor fertőzés állhat fenn a középfülben. A szagtól eltekintve hallhatsz zajt is, vagy időről időre érezhetsz lüktetést. Ha ilyen tüneteid vannak, érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt.

Folyékony fülzsír

Ha a fülzsír konzisztenciája a közelmúltban megváltozott, a gyulladásos folyamat kezdetét jelezheti. Ha igen, érdemes egy szakembert felkeresni.

Száraz fülzsír

A fülzsír szárazságának legegyszerűbb magyarázata a szervezeten belüli zsírok hiánya. Ettől eltekintve, az oka lehet bőrgyulladás és egyéb bőrbetegségek, amelyek szárazzá tehetik a bőrt.

Kérlek, oszd meg másokkal is!

Hirdetés

You may also like