Home Egészség & életmódEgészség Ezt jelenti valójában, ha rángat a szemed! Ezt mindenképp olvasd el, hálás leszel érte!

Ezt jelenti valójában, ha rángat a szemed! Ezt mindenképp olvasd el, hálás leszel érte!

by Brigitta

Könnyen elbizonytalanodunk, ha a testünkön valamilyen szokatlan változást veszünk észre. A legtöbb tünet miatt nem kell aggódnunk, viszont elárulnak néhány dolgot az általános egészségi állapotunkról, még ha kevés esetben is utalnak betegségre.

Egyszer csak elkezd remegni a szemhéj. Borzasztóan zavaró, még akkor is, ha mások észre sem veszik. Ennek a szokatlan tünetnek az oka legtöbbször szemideg-irritáció, amit a huzat vált ki, és ennek következménye egy pici izom rángása. Már a betegség kialakulása előtt akár csak egy kisebb megfázást is jelezhet a remegés. Gyakran azonban stressz váltja ki, egyszerűen a túl nagy pszichikai terhelés az oka. Sőt okozhatják olyan mindennapi dolgok is, mint a tévézés vagy a számítógép monitorjának hosszas „bámulása”.

Rendszerint a kellemetlen jelenség két-három napon belül megszűnik teljesen magától. Ha ennél hosszabb ideig tart, érdemes orvoshoz fordulnunk: sokszor homeopátiás szerekkel is meg lehet szüntetni az izomrángást. Csak a legritkább esetben kell neurológiai megbetegedésre gyanakodunk.

Mit jeleznek a karikás szemek?

Akinek karikás a szeme, látszik rajta, hogy fáradt, sokat éjszakázik. Legtöbbször mégsem a „kicsapongó” életmód kárhoztatható a bőr elszíneződéséért. Sokkal inkább genetikai örökség a karikás szemek megjelenésére való hajlam. Elég csak ránézni szüleinkre, hiszen általában nekik is vannak karikáik.

Általában világos bőrű, sápadtas emberek az érintettek, az ő bőrük ugyanis különösen áttetsző. Mivel a szem környékén lévő bőr egyébként is sokkal vékonyabb, ezért az alatta futó erek különösen erősen átlátszódnak – ezt látjuk hatalmas, sötét karikáknak. Betegségre azonban nem utal, aggódnunk emiatt nem kell.

Besárgult a szemem!

Ha az addig fehér szemgolyó újra meg újra besárgul, az bizony általában figyelmeztető jelzés, hogy ideje orvoshoz fordulnunk. Még a legártalmatlanabb esetben is magas vérzsírszintre utal a sárga szem. A színváltozás legtöbbször epe- vagy májproblémákat jelez, például epekő vagy hepatitisz okozhatja. Más májjal kapcsolatos megbetegedések, gyógyszerek, fertőzések vagy vérbetegségek is kiválthatják az elszíneződést.

Amikor a bilirubin, az epe színezőanyaga valamilyen okból bekerül a véráramba, eljut a szembe is, sárgára változtatva a szemgolyó eredeti színét. Ilyenkor persze nemcsak a szem, hanem a bőr színe is sárgábbá válik. Minden ilyen esetben azonnal keressük fel orvosunkat, mivel a gyors diagnózis és a megfelelő kezelés mielőbbi elkezdése létfontosságú lehet.

Táskák a szem alatt

Csak nagyon ritka esetben lesz táskás a szemünk a sírástól. Órákon át kellene az egereket itatnunk ahhoz, hogy tényleg láthatóan feldagadjon az arcunk tőle. Általában a kor előrehaladtával alakul ki a táskás szem: a szem alatti vékony kötőszövetek az évek múltán elvesztik tartásukat, gyengébbek, lazábbak lesznek, ráncolódnak, és a szövet megereszkedik. A táskás szem tehát nem ad okot az aggodalomra.

Tehetünk-e valamit, hogy minél később jelenjenek meg a táskák a szemünk alatt? Mivel a szem környéke különösen érzékeny terület, ezért a legjobb, ha a lehető legnagyobb gondossággal ápoljuk bőrünket. Szintén nagyon fontos, hogy soha ne dörgöljük a szemünket, ugyanis a kötőszövetben mikrórepedések keletkezhetnek, emiatt pedig elveszti a feszességét, megadja magát a gravitációnak, és létrejönnek a táskák.

Azon nagyon ritka esetekben, amikor mégis betegséget jelez a táskák megjelenése, a duzzanat oka legtöbbször a könnyzsák gyulladása. Legtöbbször bakteriális fertőzés váltja ki, ekkor a könnyzsák bepirosodik, forró és puffadt lesz. A háziorvostól kaphatunk beutalót a szemészetre, ahol rendszerint antibiotikumot írnak fel a betegségre.

Hirdetés

You may also like