Home Egészség & életmódEgészség Te is szoktál horkolni? Ezek lehetnek a súlyos következményei!

Te is szoktál horkolni? Ezek lehetnek a súlyos következményei!

by Zsani

A kutatók több mint 25 ezer ember alvási szokásait vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a stroke kialakulásának kockázata kétszerese azoknál, akik horkolnak. E mellett a horkolók esetén a szívbetegség kialakulásának esélye is 80 százalékkal nagyobb.

Az újonnan kapott eredményekből kiderül, hogy a horkolás veszélyei nagyobbak, mint eddig feltételezték. A világon mintegy három millióan szenvednek a súlyos horkolás tüneteitől, továbbá a világon minden negyedik férfi, illetve minden tizedik nő horkol. A szakemberek a horkolással küszködőknek életmódváltást és rendszeres sportolást javasolnak.

A horkolás valójában alvás közben fellépő légzési rendellenesség, mely különböző mértékben lehet veszélyes a szervezetre nézve. Amikor valakinél légúti szűkület jön létre, a levegő nehezen jut át a garaton, ez a garatfal és a hangszálak megremegtetését idézi elő, ebből következik a horkolás hanghatása.

Súlyos esetben a horkolás olyan mértékű légzéskimaradást eredményezhet, mely révén az alvó ember akár egy percig is levegő nélkül maradhat, majd felriadva levegő után kapkod. Olykor horkolás révén ez akár százszor is megismétlődhet egyetlen éjszakai alvásciklus alatt.

A horkolás elsődleges egészségügyi szövődménye a krónikus kialvatlanság, ami elősegíti a szervezet ellenálló képességének csökkenését. Sok esetben az emberek nincsenek is tisztában azzal, hogy a horkolás az oka állandó fáradtságuknak.

Súlyosabb szövődményei is vannak ennek az állapotnak, hiszen ha alvás közben a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, akkor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxid szint és az adrenalin emelkedik. Sok esetben ez az oka a hipertóniának, a magas pulzusnak, a szívritmuszavarnak, továbbá pszichés problémák okozója is lehet. Az sem utolsó szempont, hogy az agysejtek csökkenése, illetve regenerálódása szoros összefüggésben áll a kiegyensúlyozott oxigénellátással, mely az éjszakai horkolás révén zavarttá válik, felborul az egyensúly, súlyos esetben akár stroke-hoz is vezethet.

A horkolás nagyon sokáig nem tartozott a betegségek közé, egy kellemetlen rendellenességnek gondolták még az orvosok is, ám az utóbbi évek kutatásai bebizonyították a szervezetben létrejövő változásokat, a horkolás lehetséges szövődményeit, és azóta igen sok írás jelent meg az alváscentrumok jelentőségéről, lehetőségéről, melyek segítenek megállapítani a horkolás súlyosságát, valamint az okokat.

A régi tévhit, hogy a horkolás nem veszélyes csak kellemetlen, keményen tartja magát. Az emberek többsége meg sem említi orvosának, holott ennek tudatában akár a diagnózis is sokkal könnyebb lenne egyes betegségek esetén, továbbá megelőző intézkedéseket lehetne tenni.

Azt még kevesebben tudják, hogy a horkolás akár egy háttérben megbúvó betegség tünete is lehet, ezért érdemes az okokat feltárni, hiszen a legtöbb esetben van mit tenni a horkolás ellen.

A horkolás a legtöbb esetben az életmód következménye (elhízás, jóllakottan alvás, dohányzás, alkoholfogyasztás, stb.), ám még a gyerekeknél is előfordul 10%-ban, így egészen bizonyos, hogy más is meghúzódhat a horkolás hátterében.

A horkolás szövődményei igen súlyos állapotok lehetnek, és mivel egyre több módszer létezik a horkolás megszüntetésére, érdemes tenni valamit a megszüntetés érdekében.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .