Home Egészség & életmódEgészség Sokkal több van a D-vitaminban, mint gondolnánk! A legjobb fájdalomcsillapító!

Sokkal több van a D-vitaminban, mint gondolnánk! A legjobb fájdalomcsillapító!

by Judith

A D-vitaminról és számos jótékony hatásáról sokat hallunk manapság. Nemrég pedig fény derült arra, hogy ezt a szuper vitamint akár a krónikus fájdalmak kezelésére is használhatjuk.

Dr. Páll Zoltán, a Budán található Fájdalomközpont traumatológus, sebész, sportorvosa osztotta meg a hatékony fájdalomcsillapítás módszereit.

 

A D-vitamin hosszú távú segítséget nyújthat

Új-Zélandi kutatók véleménye szerint a krónikus mozgásszervi fájdalmakat, lévén a leggyakoribb fájdalmak egyike, sokkal szélesebb spektrumon kellene kezelni. A University of Adelaide’s School of Population Health tudósai kutatásukban úgy találták, hogy a D-vitamin jól alkalmazható a hosszú ideje fennálló fájdalmak kezelésében, árban megfizethető és mivel mindenkinek szednie kellene, ezért csak haszonnal járhat. Megfelelő dózisban semmilyen mellékhatással nem kell számolni. Olyan gyors hatást nem lehet várni a D-vitamintól, mint az egyéb fájdalomcsillapítóktól, de a hosszú távú eredmények nagyon bíztatóak.

 

Mi a hivatalos ajánlás a D-vitamin szedését tekintve?

A szakemberek ajánlása szerint jelenleg a hidegebb időszakban, amikor a napsütéses órák száma is kevesebb, a kiegészítés és megelőzés érdekében a lakkosságnak hetente, legalább négyszer 1500-2000 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamint kellene fogyasztania. Érdemes figyelembe venni a vitamin szedése során azt, ha valaki  szteroidos készítményeket, koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszereket szed, mivel ezek befolyással lehetnek a szervezet D-vitamin anyagcseréjére. A D-vitamin szintről legegyszerűbben vérvétellel lehet megbizonyosodni.

 

A mozgásnak is fontos szerepe van a fájdalomcsökkentésben

Fájdalom esetén sem szabad abbahagynunk a testmozgást, hiszen a fájdalom és mozgáshiány egyesülésével csak még rosszabb helyzetbe hozhatjuk magunkat. Meg kell találni azt a mozgásformát, amely az egyén adottságaihoz legjobban illeszthető és általa biztonsággal végezhető. Szükség lehet gyógytornász bevonására is, aki segít felkészíteni a gerinc menti izomzatot a fizikai aktivitásra. Fontos az orvossal való folyamatos kapcsolattartás annak érdekében, hogy a terápia megfelelően haladhasson.

Mit tehet az orvos?

Léteznek szteroid mentes fájdalomcsökkentő módszerek is, mint például a lökéshullám-terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó problémát, fokozza a vérkeringést és az anyagcserét, az okok megszüntetésre fókuszál, a sérült szöveteket fokozatosan regenerálja. Szintén jó eredményekkel kecsegtet az orvosi kollagén injekció, amely kúraszerűen alkalmazva javítja a mozgás funkciókat és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Hirdetés

You may also like