Home Egészség & életmód Soha ne forrald fel kétszer ugyanazt a vizet! Eláruljuk miért!

Soha ne forrald fel kétszer ugyanazt a vizet! Eláruljuk miért!

by Brigitta

Olykor előfordul, hogy kimegyünk a konyhába, mert teázni támad kedvünk, feltesszük melegedni a vizet, már forr, de váratlanul megcsörren a telefon, vagy bekopog a szomszéd, így gyorsan lekapjuk a tűzről az edényt.

Mikor visszaérünk, már kihűlt víz fogad, de nem gond, ismét pár perc és újra felmelegszik. Ez viszont kockázatos, ezért ne forraljuk újra a vizet.

A veszélyt az jelenti, hogy egy eleve felfőzött víz összetétele, újabb melegítés hatására megváltozik. Amikor először tesszük a tűzre a vizet, a gőzzel együtt a benne lévő fertőtlenítőszerek is elpárolognak, de ha ismét lehűl a víz, ezek a káros tényezők, köztük pár ásványi anyag is, visszacsapódik a vízbe, és ha ismét felmelegítik, megváltozik az összetételük, és komoly mérgezést is okozhatnak.

A legtöbb vezetékes vízben arzén, nitrát és fluorid-származékok vannak, természetesen jó esetben azon a szint alatt, ami még komolyabb egészségügyi károsodást nem eredményez.

Az üzletekben, ha az ásványvizekre az lenne írva, hogy arzénos víz, biztos nem vásárolnánk meg. Így miért innánk meg az újra felforralt vizet? Az ásványi anyagok egy része is visszakerül forralás után a vízbe, de például a kalcium só nem tesz jót, ha nagy mennyiségben felhalmozódik, mert emiatt alakulhat ki a vesekő.

  • A nitrátos vizek alkalmatlanok emberi fogyasztásra, ez különösen veszélyessé válik, ha a nitrátot erős hőhatás éri, hiszen ilyenkor még mérgezőbb vegyület keletkezik, ami súlyos betegségeket okozhat, még rákkeltő hatása is van.
  • Az arzén is nagyon veszélyes tud lenni, szinte hozzájárulhat a daganatos megbetegedések kialakulásához, szív- és idegrendszeri megbetegedést eredményezhet, de akár meddőséget is okozhat.
  • A túlzott fluorid-tartalmú, újra felfőzött víz fogyasztása idegrendszeri károsodást okozhat, főként gyerekekre veszélyes.

 

Hirdetés

You may also like