Home Egészség & életmód Pápá rovarok! – ezeket a növényeket feltétlen be kell szerezned!

Pápá rovarok! – ezeket a növényeket feltétlen be kell szerezned!

by Eszter

Számtalan rovarölő és rovarriasztó szert kitaláltak már, ám miért folyamodnánk vegyszerekhez, ha létezik humánusabb, ráadásul szebb módja is az élősködők nélküli életnek? Sokan nem tudják, de egyes növények sokkal hatásosabban űzik el a kártevőket, mint a legtöbb vegyszer.

Védd a kerted!

Ha konyhakertet gondozol, akkor egészen biztosan sok problémád akadt a különféle kártevőkkel. Előszeretettel támadják meg a gondosan nevelt növényeket, majd egy pillanat alatt tönkreteszik több hét munkáját.

Szerencsére vannak kifejezetten hasznos tanácsaink arra, miként óvd meg a termésed a rovaroktól.

A paradicsomod védelmében érdemes bazsalikomot ültetned a tövek mellé. A két növény remekül passzol egymáshoz, ráadásul a bazsalikom megóvja a lédús növényt a kártevőktől. paradicsomA körömvirág is hasonlóan jó társa, ám nem bizonyul olyan hatékonynak, mint a bazsalikom. A paradicsomféreg ősi ellensége a borágó, ami a bazsalikomfélék családjába tartozik.

Virága ehető, ráadásul a bíbor színük miatt remek kiegészítői lehetnek a kiskertnek. Ha sok répát termesztesz, érdemes zsályát ültetni a sorok közé, ugyanis ez az egyetlen növény, ami elűzi a sárgarépalegyeket.

Jó hír, hogy nem csupán a sárgarépa ágyás jó barátja lehet, hiszen nagy százalékban hatásos a káposztalepkék ellen, így érdemes a répát és a káposztát egymás szomszédságában elvetni. Sajnos a levéltetvek szeretnek nagy hordákban támadni, a kiirtásuk pedig igen nehéz, ezért jobb elővigyázatosnak lenni.

Az egyik leghatékonyabb fegyver a levéltetű ellen a büdöske,

ami egyébként a fonálférgeket is távol tartja, ám a paradicsom erjesztett levének a szaga is messzire űzi a nem kívánatos vendégeket. Sajnos a burgonya esetében nagyon nehéz védekezni a krumplibogár ellen, ám ha tormát ültetünk a krumpli bokrok mellé, akkor garantáltan megszabadulhatunk a kártevőktől. A tormából felszabaduló vegyületek ugyanis irritálják a burgonya falánk ellenségeit.

tormalevelek

Tormalevelek

Egyes párosítások is nagyon hasznosak lehetnek, ugyanis jó pár kerti növény pozitív hatással van egymásra, ha szomszédokká válnak. Ilyen például a paradicsom, zeller és káposzta trió, amik kölcsönösen védik egymást a kártevőktől. A paradicsom és a zeller párosítás kiváló levéltetű űző, amit a káposzta „úgy hálál meg”, hogy távol tartja a zellerrozsdát. Érdemes a borsikafüvet a bab mellé telepíteni, ugyanis a csombor a fekete babtetvek számára elviselhetetlenek.

Védd a lakásod!

Kert nélkül is lehet kellemetlen betolakodóba botlani a házban/lakásban. Ahogy kijön a jó idő, előbújnak a legyek, a szúnyogok, a méhek és a darazsak is.

Szerencsére a rovarmentes lakásra is van megoldás,

ráadásul a legtöbbjük még szépen is virágzik. Nincs is annál idegesítőbb, mikor a nyári estéket a szúnyogok hajkurászásával kell tölteni.

Hiába a szúnyogháló, még úgy is előfordulhat, hogy egy-két bátor delikvens beszabadul a lakásba. Hogy elkerüljük a fájó duzzanatokat, érdemes hű társunkká fogadni a kakassarkantyút.

kakassarkantyu

Ez a kedves kis dísznövény a leghatékonyabb pajzs a vérszívók ellen. Balkonládába ültetve kitelepíthetők az ablakba, erkélyre, és különösebb nagy odafigyelést sem igényelnek, gondozásuk végtelenül egyszerű. A fehér szegélyű levelek kámfor illatot árasztanak, ami a rovarok számára igen kellemetlen,

így a szúnyogok, sőt, a molylepkék ellen is nagyon hatásos.

A legyek is gyakran megkeserítik az életünket, ám ellenük is vannak jól bevált módszerek. A levendula kifejezetten jó légyriasztó, mivel azok nem tudják elviselni az intenzív illatát. Ha azonban a te orrod sem képes megbarátkozni vele, még mindig ott van a menta, ami cserépbe ültetve szintén jó szolgálatot tesz a zümmögő betolakodók ellen. Nem csak ezek a szárnyas rovarok fenyegetnek minket, ugyanis

a darazsak nagyon is veszélyesek tudnak lenni.

A kisgyerekek könnyen fájdalmas sérüléseket szenvedhetnek, azok számára, akik pedig allergiásak rájuk, halált is okozhatnak.

muskatli

A darazsak elleni védekezésben a magyar balkonok kedvencét, a muskátlit hívhatjuk segítségül. Ugyan nem rendelkeznek aromás illattal, a szúrós rovarok nehezen tűrik a leveleikből áradó szagot. A muskátli nem igényel nagy odafigyelést, ám ha betartod azt a pár dolgot, amit a tartásával kapcsolatban tudni kell, garantáltan rovarmentessé teszi a lakásod.

Ha további kérdéseid lennének a növények és virágok hatásaival kapcsolatban, érdemes felkeresned a kertészeti szaküzleteket, ahol további segítséget tudnak adni a mérgek nélküli rovartalanításban.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .