Home Egészség & életmód Óvakodj a bevásárlóközpontos átverésektől!

Óvakodj a bevásárlóközpontos átverésektől!

by Eszter

A marketinget sokan nem veszik komolyan, pedig nagyon is sok pénzt lehet vele kicsalni a gyanútlan vásárlók zsebéből. Érdemes tehát figyelni a legismertebb bevásárlóközpontos trükkökre, így némiképp megkímélhetjük magunkat a kellemetlen kiadásoktól. Persze így sem garantált teljesen a siker, hiszen napról napra mindig kitalálnak valami új fogást, ezért mindig tartsuk nyitva a szemünket!

Az elrendezés

Minden élelmiszerbolt alapszabálya, hogy a mindennapokhoz szükséges élelmiszereket, mint például a tej vagy kenyér a bolt hátuljában helyezzen el. Lehetetlenség úgy végigmenni a bolton, hogy ne fussunk „felesleges” termékekbe, mint például a csokoládék vagy a chipsek.

kassza-szupermarket

Különböző stratégiai pontokon külön is el vannak helyezve ilyen élelmiszerek, így ha az ember gyerekkel vásárol, szinte lehetetlenség elkerülni az egészségtelen ételeket.

Leginkább a kasszáknál látszik, mennyire nem vagyunk biztonságban a csábítástól,

ugyanis nem csak nagy mennyiségű csokoládét halmoznak fel a pénztár melletti polcokon, hanem a leértékelt termékek nagy része is ide kerül, hogy a vevő gondosan szemügyre tudja venni őket sorban állás közben.

A kóstoltatás

Először azt hinnénk, pusztán segítségnyújtásként állnak a csinos hostessek a falatkás pult mögött, hiszen egy kóstolás után el tudjuk dönteni, meg akarjuk-e vásárolni az adott terméket, avagy sem.

Ennél persze többről van szó. Mivel a kóstoltatás során feltartanak, sőt, kizökkentenek a tempónkból, így elkezdünk a környezetünkre figyelni, és olyan nem kívánatos termékeket is észreveszünk, amik eddig nem keltették fel az érdeklődésünket. A másik ok, amiért szokás kóstoltatni, az a nyáltermelés beindítása. Kívánósan ugyanis sokkal több mindent vásárol meg az ember, mint amennyit valójában szeretne.

A bevásárlókocsi

A találmány közel 80 éve a szupermarketek nagy fegyvere. A mérete miatt a vásárló tudat alatt mindenáron meg akarja tölteni, ezért nagyon sok pénzt lehet költeni azzal, ha a kisebb bevásárlásunkhoz kocsit választunk.

szupermarket-bevasarlokocsi

Az üzletek már a bevásárlókosarakat is átalakították. Mivel sokan nem szeretik cipelni a kisebb fajta kosarat, ezért a mélyebb, gurulósabb változatát használják, ami ugyanazon az elven működik, mint a bevásárlókocsi.

Szemmagasságban lévő termékek

A boltok nagyon gyakori húzása, hogy az olcsó termékeket vagy túl magasra vagy túl alacsonyra teszik, míg a drágább, nagyobb mennyiségben eladni kívánt élelmiszereket szemmagasságba helyezik. Sokan lusták, vagy túlságosan sietnek ahhoz, hogy alaposabban körülnézzenek, ezért jobb híján megveszik a párszáz forinttal drágább termékeket.

Hamis akció

A legtöbb üzlet hamis akciókkal próbálja rávenni a vevőket arra, hogy megvegyék a kínált terméket.

Sajnos nem egy vásárlónak kellett szembesülnie azzal, hogy az akciós árcédulát levéve ugyanaz az ár szerepelt az eredeti címkén is.

A kettőt olcsóbban akcióknál is hatalmas átverések vannak, mivel eredeti áron adják az adott terméket, csupán az akció napján viszik feljebb az egydarabos kiszerelés árát, hogy úgy tűnjön, a kétdarabos csomag vásárlása kedvezőbbnek bizonyul.

Törzsvásárlói kártya

Nem is gondolnánk, mekkora információhalmot szolgáltatunk az üzletláncok számára azzal, ha kiváltjuk a törzsvásárlói kártyát. Ezáltal a szupermarketek tudomást szereznek a vásárlási szokásainkról: mit veszünk előszeretettel, milyen időközönként és melyik napszakban.

torzsvasarloi-kartya

Mondanunk sem kell, hogy mekkora segítséget jelent az üzletek számára, ha tömegesen összegzik a kapott adatokat.

A zene

Nagyon sokat számít, hogy milyen zene szól az adott üzletben. Ha lassú, lágy dallam szól, az lassabb vásárlásra ösztönzi a vevőket, a több időből pedig több megvásárolt termék következik.

A populáris zenék is segítenek jobb kedvre deríteni a vásárlókat, ám ebben az esetben is figyelnek a hangerőre. A hangos, irritáló zene ugyanis akár vásárlás nélküli távozásra is ösztönözheti a vevőket.

Érdemes odafigyelni a trükkökre, ugyanis akár több ezer forintnyi felesleges pénzkiadástól óvhatjuk meg magunkat hetente. Előző cikkünkben spórolási praktikákról írtunk, így ha szeretnél pénzt megtakarítani, mindenképp kattints a linkre.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .