Valljuk be, nem igazán szoktuk felhasználni a megmaradt, megszáradt kenyeret.
Pedig ha tudnánk, hogy egy szelet száraz kenyér mennyire hasznos lehet többek között a növények számára is, akkor biztosan nem a szemetesben végezné!
Íme 10 tipp, amit ha elolvasunk, nem dobjuk többé ki a megszáradt kenyeret!
1. Frissítsd fel!
Dobd egy papírzacskóba a megszáradt kenyeret, és 180 fokos sütőben melegítsd át három percig. Puhán találkozol vele újra!
2. Használd főzéshez!
Annyi étel van, amihez tökéletes a megszáradt kenyér! Ilyen lehet: bruschetta, panzanella (kenyérsaláta), francia hagymaleves, pirítós, fasírt…
3. Fagyra vele!
Tedd jégre a kenyeret, ha látod, hogy már biztosan nem fog elfogyni a következő napokon!
4. Morzsának
Süsd egy darabig a sütőd legalacsonyabb fokozatán, amíg enyhén aranybarna nem lesz, majd aprítóba téve szedd miszlikbe a kenyeret. Utána még egy kevés sütés neki, és voilá! Kész a fél évig eltartható házi kenyérmorzsád!
5. Krutonnak? Persze!
Nagyon kevés olajon egy tepsire terítve pirítsd aranybarnára a kenyérkockákat! Mehetnek mellé fűszerek is! Egy hónapig eláll száraz, hűvös helyen.
6. Krémlevesekhez
Persze! Egyrészt megszívják magukat a szeletkék, másrészt tartalmasabbá teszik a levest.
7. Mindig friss zöldségek
A megszáradt kenyér a hűtő alsó rekeszébe helyezve magába szívja a fölösleges nedvességet, és segít frissen tartani a zöldségeket.
8. Mártogass!
A megszáradt kenyér tökéletes mártogatósokhoz is esti dumálások, filmezések alkalmával – pirítsd meg, próbáld ki!
9. Növényeknek?
Igen, az a helyzet, hogy jót tesz a növények talajának is a benne lévő tápanyagnak és nedvességnek köszönhetően.
10. A kutya is szeretni fogja!
Készíts a kedvencnek nasit: 8 deka kenyérmorzsa, 35 deka teljes kiőrlésű liszt, kb. 1 dl víz – összegyúr, kinyújt, formával szaggat. 160 fokon kb. 40 percig kell sütni.